HE Pirot ne čini Nišavu nebezbednom rekom

EPS demantuje gradonačlenika Pirota da se iz HE Pirot direktno ispušta voda u Nišavu, ugrožavajući biljni i životinjski svet i čineći je nebezbednom rekom. HE Pirot ispunjava sve obaveze po pitanju bezbednosti građana i ekologije, tvrde iz EPS-a i navode da HE svoj rad prilagođava vodostajima na reci, a da grad Pirot ne održava kupalište od 2019.

Hidroelektrana Pirot je akumulaciona elektrana derivacionog tipa. Elektroprivreda Srbije je izgradila i hidroelektranu i branu sa akumulacionim jezerom Zavoj radi proizvodnje električne energije. Dodatno je izgrađen kompenzacioni bazen 2 u funkciji kupališta, kako bi građani Pirota imali adekvatno kupalište.

Ovo je saopšteno danas iz Elektropivrede Srbije, u čijem sastavu je HE Pirot, a povodom informacija u medijima i optužbi gradonačelnika Pirota, mr Vladana Vasića koji je uputio pismo nadležnim institucijama povodom režima rada HE Pirot u kome navodi:

„U sklopu HE Pirot je izgrađeno i veliko kompenzaciono jezero, na preko 40 ha, koje služi da, kada HE Pirot radi, primi vodu iz HE, a zatim je polako upušta u reku Nišavu, ne utičući na povećanje vodostaja same Nišave.

Na žalost, neretko se dešava, da se voda iz HE Pirot, direktno upušta u reku Nišavu, 40m3/s je ogromna količina hladne jezerske vode, koja podigne nivo reke za jedan do dva metra, znatno ohladi reku nizvodno i negativno utiče na biljni i životinjski svet u reci, čineći je pri tome nebezbednom rekom, a o kupanju u reci nema ni govora. Napominjem i to da je u proteklih nekoliko meseci, došlo i do dva nemila događaja utapanja mladih ljudi, kada se, sticajem okolnosti, takođe voda iz HE Pirot direktno ulivala u reku”.

Odgovarajući na ove optužbe gradonačelnika Pirota iz EPS navode:

„Zaključno sa 2018. godinom HE Pirot je zaključivala je sa Gradom Pirotom Ugovor o organizovanju kupanja građana na izgrađenom kupalištu. Od 2019. godine pa do danas Gradska uprava Grada Pirota nije poslala zahteve za zaključenje ugovora o organizovanju kupanja na izgrađenom kupalištu.

Zaključenim ugovorima do 2018. godine Gradska uprava Grada Pirota preuzimala je obavezu kompletnog organizovanja rada kupališta, a HE Pirot je obezbeđivala vodu za kupalište. Od 2019. godine grad Pirot ne izvršava obaveze održavanja kupališta, koje je sada u lošem stanju i samo zbog toga ne radi kupalište namenjeno građanima Pirota. O svemu ovome obaveštena je Gradska uprava Pirota”.

Iz EPS-a, takođe, napominju „da HE Pirot ispunjava sve obaveze po pitanju bezbednosti građana i ekologije”.

“Nije tačno da HE Pirot ispušta vodu mimo zakona. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nadzirala je krajem aprila rad HE Pirot i utvrđeno je da HE Pirot radi u skladu sa zakonom. Inspekcijski nadzor je utvrdio i da HE Pirot poseduje važeću vodnu dozvolu, kojom su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja voda iz akumulacije, režim rada brane i akumulacije Zavoj, sa pratećim objektima i način ispuštanja vode u reku Nišavu”, tvrde iz EPS-a objašnjavajući: „HE Pirot svoj rad prilagođava vodostajima na reci Nišavi i paušalna je izjava da je vodostaj Nišave sada visok. Ukazujemo da HE Pirot organizuje rad u skladu sa vodnom dozvolom i svim propisima, a posebno nije tačno da je HE Pirot svojim radom uticala ne nedavne nemile događaje na Nišavi”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti