HE Pirot ne čini Nišavu nebezbednom rekom

EPS demantuje gradonačlenika Pirota da se iz HE Pirot direktno ispušta voda u Nišavu, ugrožavajući biljni i životinjski svet i čineći je nebezbednom rekom. HE Pirot ispunjava sve obaveze po pitanju bezbednosti građana i ekologije, tvrde iz EPS-a i navode da HE svoj rad prilagođava vodostajima na reci, a da grad Pirot ne održava kupalište od 2019.

Hidroelektrana Pirot je akumulaciona elektrana derivacionog tipa. Elektroprivreda Srbije je izgradila i hidroelektranu i branu sa akumulacionim jezerom Zavoj radi proizvodnje električne energije. Dodatno je izgrađen kompenzacioni bazen 2 u funkciji kupališta, kako bi građani Pirota imali adekvatno kupalište.

Ovo je saopšteno danas iz Elektropivrede Srbije, u čijem sastavu je HE Pirot, a povodom informacija u medijima i optužbi gradonačelnika Pirota, mr Vladana Vasića koji je uputio pismo nadležnim institucijama povodom režima rada HE Pirot u kome navodi:

„U sklopu HE Pirot je izgrađeno i veliko kompenzaciono jezero, na preko 40 ha, koje služi da, kada HE Pirot radi, primi vodu iz HE, a zatim je polako upušta u reku Nišavu, ne utičući na povećanje vodostaja same Nišave.

Na žalost, neretko se dešava, da se voda iz HE Pirot, direktno upušta u reku Nišavu, 40m3/s je ogromna količina hladne jezerske vode, koja podigne nivo reke za jedan do dva metra, znatno ohladi reku nizvodno i negativno utiče na biljni i životinjski svet u reci, čineći je pri tome nebezbednom rekom, a o kupanju u reci nema ni govora. Napominjem i to da je u proteklih nekoliko meseci, došlo i do dva nemila događaja utapanja mladih ljudi, kada se, sticajem okolnosti, takođe voda iz HE Pirot direktno ulivala u reku”.

Odgovarajući na ove optužbe gradonačelnika Pirota iz EPS navode:

„Zaključno sa 2018. godinom HE Pirot je zaključivala je sa Gradom Pirotom Ugovor o organizovanju kupanja građana na izgrađenom kupalištu. Od 2019. godine pa do danas Gradska uprava Grada Pirota nije poslala zahteve za zaključenje ugovora o organizovanju kupanja na izgrađenom kupalištu.

Zaključenim ugovorima do 2018. godine Gradska uprava Grada Pirota preuzimala je obavezu kompletnog organizovanja rada kupališta, a HE Pirot je obezbeđivala vodu za kupalište. Od 2019. godine grad Pirot ne izvršava obaveze održavanja kupališta, koje je sada u lošem stanju i samo zbog toga ne radi kupalište namenjeno građanima Pirota. O svemu ovome obaveštena je Gradska uprava Pirota”.

Iz EPS-a, takođe, napominju „da HE Pirot ispunjava sve obaveze po pitanju bezbednosti građana i ekologije”.

“Nije tačno da HE Pirot ispušta vodu mimo zakona. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nadzirala je krajem aprila rad HE Pirot i utvrđeno je da HE Pirot radi u skladu sa zakonom. Inspekcijski nadzor je utvrdio i da HE Pirot poseduje važeću vodnu dozvolu, kojom su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja voda iz akumulacije, režim rada brane i akumulacije Zavoj, sa pratećim objektima i način ispuštanja vode u reku Nišavu”, tvrde iz EPS-a objašnjavajući: „HE Pirot svoj rad prilagođava vodostajima na reci Nišavi i paušalna je izjava da je vodostaj Nišave sada visok. Ukazujemo da HE Pirot organizuje rad u skladu sa vodnom dozvolom i svim propisima, a posebno nije tačno da je HE Pirot svojim radom uticala ne nedavne nemile događaje na Nišavi”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.