HE Piva – veliki energetski oslonac Crne Gore

Zahvaljujući izuzetnom timu i zaposlenima čija posvećenost i odgovornost je dokazana HE Piva uspeva da opravdava sva očekivanja i posle skoro pola veka intenzivne eksploatacije, predstavlja veliki oslonac u energetskom i finasijskom sektoru. HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svetu. Naša želja je da izgradimo hidroelektrane Komarnicu i Kruševo, koje bi nas učinile veoma moćnim energetskim sistemom, kako u regionalnom tako i u evropskim okvirima, poručuju iz EPCG.

Hidroelektrana Piva siguran je snadbevač energijom i posle četrdesetsedam godina intenzivne eksploatacije. Ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa je u prva tri meseca 2023. godine ostvarila je skoro 40 odsto ukupne proizvodnje za ovu godinu. HE Piva u svojoj skoro poluvekovnoj istoriji predstavljala solidan oslonac u energetskom, finansijskom i svakom drugom smislu, za naše preduzeće i elektroenergetski sistem Crne Gore, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u celini, rekao je predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović na obećežavanju godišnjice početka rada ove elektrane.

Đukanović je istakao da HE Piva pokazuje da „smo nekada imali kalibar da gradimo grandiozne objekte”, što, kako je rekao, !obavezuje i naše buduće generacije da ulože napor u modernizaciju energetskog sistema”.

„Naša želja je da izgradimo hidroelektrane Komarnicu i Kruševo, koje bi nas učinile veoma moćnim energetskim sistemom, kako u regionalnom tako i u evropskim okvirima. Naše kočnice u privredi su generalno komplikovani propisi, neuređeni javni registri i nedostatak stručnog kadra. Neophodno je povezati sve društvene faktore, jer se jedino tako mogu realizovati projekti od opšteg interesa“, rekao je Đukanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta SOLARI, zahvaljujući kojem je Crna Gora, nakon četdeset godina, dobila prve kilovat sate sa novih izvora.

Opravdala očekivanja

Na proslavi jubileja istaknuto je da HE Piva, i kad je suočava sa objektivnim okolnostima, koje joj ne dozvoljavaju da radi punim kapacitetom, uspeva da opravda očekivanja. Ovo se postiže, pre svega, zahvaljujući izuzetnom timu i zaposlenima čija posvećenost, odgovornost u HE Piva, kao i u drugim delovima EPCG, garantuju da će sve ideje i planovi biti realizovani sa osnovnim ciljem prevazilaženja energetskog deficita i stvaranja uslova za intezivniji razvoj.

Izvršni direktor Nikola Rovčanin istakao je da svaki kilovat sat treba ceniti, jer je „zlata vredan” i najavio je da se sa velikim ambicijama razmišlja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, i svih drugih energetskih objekata u okviru EPCG. Značaj ovog energetskog objekta za Plužine je neosporan, a EPCG će nastoji da adekvatno plati korišćenje resursa.

„Nameravamo da gradimo i nove izvore zelene energije. Naš cilj je da smanjimo energetski deficit i obezbedimo preko potrebnu energiju za intenzivan i stabilan razvoj našeg privrednog sistema i društva u celini. Siguran sam da ćemo dobro osmišljenim potezima, uz optimalno raspolaganje postojećim resursima uspeti u tome i da ćemo u narednim godinama obezbijediti nove megavat sate iz obnovljivih izvora energije zahvaljujući pametnoj valorizaciji ogromnih solarnih, vetro i hidro potencijala“, rekao je Rovčanin.

Proizvodnja koja obećava

Direktor HE Piva, Nikola Daković, podsetio je na istorijat hidroelektrane zahvališi se svima koji su učestvovali u njenoj izgradnji, kao i onima koji su u radili u njoj ili danas rade.

„Hidro akumulacija HE Piva je početkom 2023. godine imala je potencijal za proizvodnju 236.127 GWh električne energije, što je na nivou 87,45 odsto energetske vrednosti maksimalne zapremine. Od početka godine, zaključno sa 27. martom, uspeli smo proizvesti 288.603,75 MWh električne energije, što je 38,5 odsto ukupne projektovane godišnje proizvodnje“, rekao je Daković.

Delegacija EPCG u sastavu Milutin Đukanović, Nikola Rovčanin i Nikola Daković položili su venac na spomenik i minutom ćutanja odali počast poginulim radnicima tokom izgradnje HE Piva.

HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svetu. Akumulacija HE Piva duga je oko 40 km, sa korisnom zapreminom od 746 miliona kubnih metara vode. Kao akumulaciono postrojenje velike korisne zapremine, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena ceo pogon je izrađen ispod  površine zemlje. Može se koristiti u bilo kom trenutku i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punoj količini raspoložive količine vode u rezervoaru.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti