Hemijska reciklaža – ključni element cirkularne ekonomije

Evropski proizvođači plastike planiraju ulaganje od 7,2 milijarde evra u hemijsku reciklažu. Udruženje PlasticsEurope, da bi se ubrzao tok ulaganja u ovu ključnu tehnologiju i tranziciju ka kružnoj ekonomiji poziva na usklađenu i snažnu politiku u pravnim okvirima. Ovaj pristup će omogućiti industriji plastike da postigne ambiciozne ciljeve reciklaže i doprineće održivijem životu.

Hemijska reciklaža omogućava nam da recikliramo otpadnu plastiku koja se ne može reciklirati. Tehnologija je dopuna mehaničkom recikliranju i ima ogroman potencijal za povećavanje broja radnih mesta, istovremeno dajući doprinos klimatski neutralnoj i konkurentnoj kružnoj ekonomiji u Evropi.

Procenjuje se da bi do 2050. godine gotovo 60% svetske proizvodnje plastike moglo biti zasnovano na ponovnoj upotrebi i reciklaži. Članovi udruženja PlasticsEurope već ulažu milijarde evra i udružuju se sa inovativnim partnerim,a kako bi pojačali hemijsku reciklažu i druga vodeća tehnološka rešenja. Kompanije, članice, planiraju da povećaju svoja ulaganja u hemijsku reciklažu, kako bi proizvele 1,2 miliona tona 2025. godine i 3,4 miliona tona reciklirane plastike 2030. godine.

Govoreći na događaju „Zatvaranje petlje o hemijskoj reciklaži u Evropi“ u Briselu, Markus Steilemann, predsednik PlasticsEurope i izvršni direktor Covestra, komentarisao je: „Hemijska reciklaža je promenila igru i ključni je element cirkularne ekonomije – ne samo u Evropi. Povećano ulaganje potvrđuje rešenost industrije da se pozabavi problemom plastičnog otpada i podržava ambicije EU o klimi i održivosti. Međutim, ovo je samo polazna tačka i još uvek su potrebna značajna ulaganja da bi se u potpunosti videli efekti tehnologije. “

Colin Yates, direktor održivosti ambalaže u Mars Pet Nutrition rekao je: „Ovo je uzbudljiv i dobrodošao razvoj jer smanjujemo, redizajniramo i ulažemo kako bismo zatvorili kružnu petlju na našoj ambalaži. Sposobnost hemijske reciklaže da pretvori mešani plastični otpad, koji je inače namenjen za odlaganje na deponije ili spaljivanje, u materijale za ponovno korišćenje, važan je korak u omogućavanju Marsu i drugim proizvođačima da ispune našu ambiciju da obezbedimo da naša ambalaža bude deo istinske kružne ekonomija”.

Povećavanje, razvijanje ove tehnologije i postizanje širih sistemskih promena zahtevaju komplet alata koji uključuje mnoštvo rešenja – diverzifikaciju sirovina, novu infrastrukturu, različite poslovne modele, nove materijale, sprečavanje otpada i eko-dizajn. Iz perspektive industrije, takođe, bitno je da kreatori politike kreiraju politički i regulatorni okvir koji pruža sigurnost i podstiče dalja ulaganja.

Hemijska reciklaža / Foto: Bioplasticsmagazine

Markus Steilemann je dodao da nam je potreban harmonizovan i snažan okvir jedinstvenog tržišta, da bismo iskoristili potencijal hemijske reciklaže. „Moramo iskoristiti snagu jedinstvenog tržišta EU i zaštititi njegov integritet. Takođe treba da shvatimo da imamo zajednički interes za buduću sigurnost naše ekonomije i imovine u Evropi, kroz inovativne tehnologije, poput hemijske reciklaže”.

Ključan je rad sa javnim i privatnim partnerima putem saveza na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kako bi se podstaklo odgovarajuće recikliranje, ponovna upotreba i oporavak od zagađenja plastičnim otpadom. Sa predviđenim doprinosom od 1,2 Mt reciklirane plastike proizvedene kroz hemijsku reciklažu do 2025. godine, PlasticsEurope igra vodeću ulogu u postizanju cilja Evropske komisije – od 10 Mt reciklirane plastike, koja se koristi u evropskim proizvodima.

„Na osnovu jedinstvenog pristupa kružnoj ekonomiji, verujemo da prihvatanje i ulaganje u hijerarhiju tehnologija, u rasponu od mehaničke do hemijske reciklaže, daje optimalno kružno rešenje za lanac vrednosti sa manje uticaja na životnu sredinu. Ovaj pristup će omogućiti industriji plastike da postigne ambiciozne ciljeve reciklaže i doprineće održivijem životu“, rekao je Lucrece Foufopoulos, izvršni potpredsednik – Poliolefini i kružna ekonomija i CTO (Polyolefins and Circular Economy and CTO), Borealis.

Izvor: Bioplasticsmagazine / Plasticseurope.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti