HEP pod treretom energetske krize – od opstanka do liderstva

Nove mere Vlade Hrvatske, usmerene na pomoć građanima i preduzetnicima u vreme energetske krize, pokrenule su reakcije stručne i političke javnosti koji opominju sredstvima iz budžeta, a da se taj novac isisava i iz državnih kompanija, poput HEP-a. Koliko dugo će hrvatska elektroprivreda (HEP) moći da izdrži minuse u poslovanju? - pitaju neistomišljenici.

Hrvatska Vlada je je usvojila paket mera pomoći građanima i preduzetnicima, vredan 1,7 milijardi evra. Pomoć je namenjena svim domaćinstvima i svim preduzetnicima. Međutim, postavlja se pitanje do kada  HEP može da izdrži minuse u poslovanju?

„Potrebno je da se HEP održi ne samo na nogama, nego i da opstane kao snažna kompanija koja će imati kapacitet i sredstva za dalje investicije i ulaganje u energetsku tranziciju, a to je fokusiranje na obnovljive izvore”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Oprečna mišljenja

I dok predsednik Vlade govori da će HEP ostati na nogama i da će nastaviti da investira, stručna javnost misli drugačije.

„Mi imamo dve godine jeftiniju struju, da bismo narednih 10 godina imali ekstremno skupu struju. Država, ukoliko ide u dokapitalizaciju HEP-a, mora to da realizuje zaduživanjem. Moraće na globalnom tržištu da kaže – dajte nam dve milijarde evra da to jednostavno spalimo. Recite u banci da imate super poslovni model, da kupujete po 10, a prodajete po 8, nađite mi banku koja će vas po tom poslovnom modelu kreditirati”, rekao je ekonomista Neven Vidaković.

Poslodavci su zadovoljni

Vlada daje podsticaje, a trgovački centri, pa i pojedini preduzetnici, vraćaju većim cenama.

„Ne bih rekao da samo pozivamo na solidarnost, videli ste aktivnosti Inspektorata u januaru kada smo imali više nego jasne indikacije o neopravdanom podizanju cena prilikom konverzije u evro, kada su oni koji su to činili neopravdano dobili ozbiljne kazne”, rekao je Plenković.

Hrvatsko udruženje poslodavaca je zadovoljno merama, jer im omogućava lakše planiranje zbog subvencionisane cene struje.

„Strahujemo od toga šta će se desiti na jesen. Ovo daje sigurnost poslodavcima da imamo minimalan rizik. Naravno, jasno je iz aviona da je većina mera usmerena građanima, sa željom da se zaštitite socijalno najugroženiji”, rekao je predsednik Hrvatskog udruženja poslodavaca Mihael Furjan.

Ko plaća minuse HEP-a?

Parlamentarna opozicija tvrdi da će minuse HEP-a i subvencije platiti, kao i uvek, poreski obveznici.

Kritičari poručuju i da, umesto da bude regionalna lider, kompanija koja je mogla da postane glavna za više država,svela se na gubitaša.”

U paketu mera novost predstavlja to da neće poskupeti zakup poslovnog prostora u vlasništvu države, a smanjuje se i naknada za obnovljive izvore velikim potrošačima.

Izvor: N1 Hrvatska

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.