Hladnoća smanjila proizvodnju amaričke nafte za 10 odsto

Američka proizvodnja sirove nafte opadala je prošle nedelje za više od milion barela dnevno, što je najveći nedeljni pad ikada. Pad proizvodnje uzrokovan je velikim padom temperature u Teksasu. Rafinerijska prerada nafte u Americi pala je na nivo koji nije viđen od 2008. godine, saopštila je u sredu Uprava za energetske informacije. Međutim, proizvodnja sa naftnih polja u Permijskom basenu se polako oporavlja.

Hladni talas u Teksasu doveo je do pada proizvodnje američke sirove nafte za 10 odsto, na nivo koji nije viđen od 2008. godine. Ukupna proizvodnja sirove nafte u Americi opadala je za više od milion barela dnevno. Pad je u nedelji do 19. februara počeo sa 1,1 miliona barela dnevno (bpd) i stigao do pada od 9,7 miliona bpd, saopštila je EIA (Uprava za energetske informacije). Surova hladnoća onesposobila je veći deo državne mreže, a naftni operateri i rafinerije su, usled smrzavanja opreme i cevovoda, prinudno bili zatvoreni.

Neki analitičari predvideli su daleko veća smanjenja proizvodnje, jer su polja škriljaca uglavnom zatvorena zbog hladnoće. Nedeljni podaci o proizvodnji uključuju grube procene, dok se mesečni podaci – koji se izdaju naknadno – smatraju tačnijim.

Zahvaljujući kompaniji Pionir natural risorses ( Pioneer Natural Resources), jednom od najvećih operatera naftnih škriljaca u Permijskom basenu u Teksasu i Novom Meksiku, proizvodnja sa naftnih polja se polako oporavlja. Kako iz ove kompanije tvrde, veći deo njene proizvodnje se vratio.

„Koliko sam shvatio, dok sam razgovarao sa izvršnim direktorima i operaterima, većina ljudi se vratila na mrežu“, rekao je Ben Šeperd (Shepperd), predsednik Udruženja naftnog Permijskog basena.

Međutim, oluje mogu smanjiti ukupnu godišnju proizvodnju za otprilike 200 do 500 hiljada barela dnevno, u zavisnosti od stanja starih i nedovršenih bušotina koje, možda, neće moći da se povrate.

„Postoji određena zabrinutost da će ovo biti dugoročniji pad proizvodnje“, rekao je Fil Flin (Phil Flynn), viši analitičar kompanije Prajs Fjučers (Price Futures) u Čikagu.

Cene nafte se oporavljaju, a trgovci očekuju da će se i potražnja za prerađanom naftom povećavati. Juče je cena američke sirove nafte porasla za 1,48 dolara, ili 2,4 odsto, odnosno dostigla je cenu od 63,13 dolara za barel, dok je Brent porastao za 1,66 dolara, ili 2,5 odsto, odnosno na 67,05 dolara za barel.

Rafinerijska prerada sirove nafte u Americi tokom prošle nedelje je počela pad sa 2,6 miliona bpd i završila nedelju sa padom od 12,2 miliona bpd, što je najniži nivo od septembra 2008. godine, i predstavlja najveći nedeljni pad ikada. Stope iskorišćenja rafinerija tokom nedelje su opadale, saopštila je EIA, navodeći da su brojni objekti u rafinerijama duž obala Meksičkog zaliva bili ugašeni. Mnogi proizvodni pogoni, uključujući pogon Port Artur (Arthur) kompanije Motiva Enterprajsis (Enterprises), sada su ponovo pokrenuti.

Zalihe sirove nafte porasle su za nedelju dana za 1,3 miliona barela, došavši do 463 miliona barela. Zalihe američkog benzina porasle su za 12.000 barela, dostigavši 257,1 miliona barela, u poređenju sa očekivanjima da će pasti za 3,1 miliona barela.

Zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, pale su za nedelju dana za pet miliona barela, došavši na 152,7 miliona barela, naspram očekivanja da će pasti za od 3,7 miliona barela, pokazali su podaci EIA.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti