Hoće li ArcelorMittal ostati bez struje posle 1. marta?

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kaže da ovo preduzeće od 1. marta možda neće isporučivati električnu energiju ArcelorMittalu u Zenici. To bi moglo imati katastrofalan epilog, upozoravaju sindikati ističući da bi u slučaju obustave rada hiljade radnih mesta automatski bilo ugroženo. Nikhil Mehta, direktor ArcelorMittala ne očekuje da će kompanija ostati bez struje.

Kompanija ArcelorMittal je uverena je da će u pregovorima s Federalnom vladom narednih dana ipak naći rešenje i da će i ove godine biti snabdeveni dovoljnim količinama struje iz Elektroprivrede BiH, kazao je u sinoć u Sarajevu generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

Uprkos tome što su iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) saopštili da ih nisu mogli čekati, pa su na tržištu prodali količine struje, koje su bili rezervisali za tu kompaniju, Mehta je uveren da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće dozvoliti za ArcelorMittal ostane bez električne energije od 1. marta, piše Klix.ba.

Njihove su potrebe, dodao je, nešto manje nego proteklih godina, jer imaju kapacitete za proizvodnju 100.000 megavata iz vlastitih turbina, dok bi im EP BiH trebala isporučiti 400.000 megavata.

„Trenutno smo u situaciji gdje još uvijek nismo dobili ugovor za isporuku električne energije za 2022., ali smo u pregovorima s EP BiH. Tražili smo, po tom pitanju, i podršku Vlade FBiH. Uskoro očekujemo pozitivne promene. Verujem da ćemo naredne sedmice imati više informacija”, kazao je Mehta.

Poverenje u Vladu FBiH

Siguran je da će entitetska vlada pozitivno odgovoriti na njihove zahteve i da će pružiti podršku ArcelorMittalu, kao što je to „radila i do sada”.

„Mislim da nema razloga da se to ne desi, jer to je velika stvar. Ozbiljno verujem da svi razumeju situaciju, da to i Vlada FBiH veoma dobro razume. Tako da je samo pitanje vremena kada ćemo postići dogovor”, smatra Mehta.

Prema njegovim rečima, ponudu s novim, višim cenama dobili su u oktobru. Tokom novembra je EP BiH odgovorila kako im novu ponudu za ugovor ne mogu dati dok se po pitanju cene ne izjasni Vlada FBiH. Napomenuo je da je odluka doneta 30. decembra prošle godine, te da su odmah tražili i novu ponudu.

„Čekali smo na ponudu i ugovor po novom zakonu. Međutim, svima nam je jasno da smo želeli imati ugovor s EP BiH. Mi smo uvek bili kupac EP BiH i nemamo drugu opciju”, ukazao je Mehta.

Čudno što je EP BiH prodala struju

Kako je kazao, ugovor, koji su dobili pred kraj prošle godine, nisu potpisali, jer je u toku bio proces donošenja odluke, o tome je raspravljao i Parlament FBiH. Čak je, kako je izjavio „EP BiH isticala da čeka odluku entitetskog parlamenta”. Mehta se čudi da je EP BiH objavila da je prodala električnu energiju, koju su bili rezervisali za ArcelorMittal.

„Jasno su znali da ćemo mi biti njihov kupac. Zato sam iznenađen. Na ovom nivou, kada znate da imate najvećeg kupca, koji uzima 400.000 megavata električne energije, a uopšte ne diskutujete s tim kupcem… Ako je tačno to što ste kazali. Ne znam kako su to mogli odlučiti. Nije bilo nijedne naznake da nas oni čekaju. Mi takve informacije nismo imali. Celo smo vreme pregovarali. Nisu nas morali čekati. Svi smo čekali odluku Vlade FBiH o tome kakva će biti cena. Inače, uvek sklapamo ugovore krajem decembra”, rekao je Mehta.

ArcelorMittal je, kao i drugi privredni subjekti, bio spreman pristati na 20-postotno poskupljenje električne energije za ovu godinu.

„Iskreno, nemam ideju koliko će biti povećanje cene po novom ugovoru za nas. Verujemo da će se prema nama, kao i prema drugima, ponašati pošteno. To je moje uverenje”, konstatovao je Mehta.

Nije primereno porediti Aluminij i ArcelorMittal

Na konstataciju novinara da je ugašena i kompanija Aluminij, Mehta je istakao da se ne mogu na isti način posmatrati ta kompanija i ArcelorMittal. Kako je rekao, ArcelorMittal redovno izvršava sve svoje obaveze, kako prema zaposlenim, tako i prema dobavljačima i državi za doprinose.

Ova kompanija direktno zapošljava 2.300 ljudi u Zenici. Još 400 radnika angažiovano je na izvođenju radova iz drugih kompanija. A 800 do 900 radnika zaposleno je i u Rudniku željezne rude Prijedor. Ukupno, ArcelorMittal veže za sebe brojne kompanije i skoro 12.000 radnika.

Elektroprivreda BiH: prodali smo struju – više nismo mogli čekati ArcelorMittal

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija prokomentarisao je za Klix.ba informaciju da ovo preduzeće od 1. marta možda neće isporučivati električnu energiju ArcelorMittalu u Zenici, a što bi moglo voditi katastrofalnom epilogu.

Savez samostalnih sindikata BiH obavešten je od Sindikata ArcelorMittala Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju. U slučaju obustave rada ArcelorMittala, hiljade radnih mjesta bi automatski bilo ugroženo.

Direktor EP Admir Andelija kaže kako ovo preduzeće ima pregovore s ArcelorMittalom, koji je inače najveći kupac Elektroprivrede BiH.

„To je trećina električne energije koju EP isporučuje celokupnom tržištu. U prethodnoj godini su odbili sve naše ponude. Nažalost, mi nismo mogli čekati da se ArcelorMittal odlući hoće li biti naš kupac ili neće. Mi smo tu energiju prodali na tržištu”, kazao je Andelija.

Rešenje – paljenje termoblokova u Tuzli i Kaknju

Dalje naglašava kako je Elektroprivreda BiH obavestila ArcelorMittal da se može nastaviti isporuka električne energije ukoliko Parlament Federacije BiH odobri nastavak rada Bloka 4 u Tuzli i Bloka 5 u Kaknju.

„U dogovoru s ArcelorMittalom, mi smo uputili Vladi FBiH zahtev, pozivajući se na zaključak Parlamenta da se kvartalno analizira odluka o ograničenju cena. Sada čekamo da Vlada pošalje predlog Parlamentu, kako bi poslanici doneli odluku o nastavku rada termoblokova 4 i 5. Tada bi se stvorili uslovi da nesmetano snabdevamo ArcelorMittal. To očekujem da završimo do 1. marta“, rekao je Andelija.

Direktor Elektroprivrede kaže kako se nakon izrade bilansa ovog preduzeća došlo do podatka da bi u 2022. godini mogli poslovati u minusu 27 miliona KM.

„To je alarm kojim je Parlament FBiH obavezao i Elektroprivredu i Vladu da analizira izmenu zakona, kojim je ograničeno povećanje cena električne energije. Uz ovakvu izmenu i ovakav bilans EP bi bila 27 miliona KM u minusu. Očekujemo da Vlada FBiH usvoji informaciju. Takođe da u skladu sa zaključkom Parlamenta pošalje predlog da se odustane od Ugovora o ograničenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. I da se u 2022. odobri nastavak rada termoblokova u Tuzli i Kaknju”, rekao je Andelija.

Prvi čovek EP BiH ističe da ArcelorMittal može raditi i bez da ga električnom energijom snabdeva Elektroprivreda BiH. Da može kupiti struju od nekog drugog dobavljača.

Upozorenje sindikata

Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) dobio je informaciju od Sindikata ArcelorMittala Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju.

Klix.ba prenosi pisanje Fene da Savez samostalnih sindikata BiH kao razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza vidi neprihvatanje reketaških uslova, koje nameće EP BiH, a na šta su upozoravali još od prošle godine.

„Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdevanju za prva dva meseca ove godine je cena elektične energije povećana za više od 400 posto, saopšteno je iz SSS BiH.

Iz Sindikata navode da prekid snabdevanja električnom energijom fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplanu koja osigurava grejanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

Izračunali su da bi u tom slučaju bez posla ostalo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru. to bi ostavilo nesagledive posledice po poslovanje Željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno s ArcelorMittalom. To je ukupno 12.000 radnika.

Dalje sindikat navodi da, ukoliko se taj broj pomnoži sa tri ili četiri člana porodice, stvarne razmere ovog ekonomskog, privrednog i društvenog pogroma postaju jasne.

Struja je domaći resurs

„Da stvar bude gora, struju koja je bila namenjena ArcelorMittalu, Elektroprivreda BiH je, prema našim saznanjima, prodala na inostranom tržištu. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je poverovati da je glad za kratkoročnim ekstra profitom veća od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađuju svoj hleb. Po ko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši. Oni koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke poslom. Tačno je da je struja roba kao i svaka druga. Ali, ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa Zapadom, onda ćemo se porediti i u platama s njihovim radnicima”, poručuju sindikalci.

SSS BiH zahteva od Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva, a posebno od Elektroprivrede BiH da se uzdrže od „ovih suludih namera i da za 2022. godinu ispoštuju izmenjeni Zakon o električnoj energiji“.

Rast cene struje tim zakonom je ograničen na maksimalno 20%. „Bez lihvarskih ugovora i reketaških uslova kako za ArcelorMittal, tako i za naše druge privredne subjekte“, ističu u SSS BiH.

„Kola će se na kraju, kako to uvek biva, slomiti preko leđa radnika. U suprotnom, 1. mart – Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i odbranili  radnici realnog i metalskog  sektora, biće obeležen ispred Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH protestima kakve ova država nije videla i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne reši“, navedeno je u saopštenju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti