Hoće li Bajden moći da sprovede tranziciju SAD od nafte?

Američka naftna industrija od Džoa Bajdena, ako/kada uđe u Belu kuću očekuje okončanje trgovinskih ratova sa EU, a naročito Kinom, što bi podstaklo izvoz LNG-a i nafte, kao i u smanjenju emisija CO2. Ali, njegov ambiciozni klimatski plan mogao bi osujetiti Senat, koji drže republikanci.

Džo Bajden je rekao da želi tranzicij Sjedinjenih država od nafte, ali sama naftna industrija misli da i dalje može sarađivati s demokratskim kandidatom pošto – kako u vreme zaključenja ovog izdanja NEDELJA NNKS deluje verovatno – iseli Donalda Trampa iz Bele kuće, komentarišu američki mediji.

Bajden je rekao da namerava da ukine posebne savezne subvencije naftnim i gasnim kompanijama. "Nećemo se rešiti fosilnih goriva", rekao je Bajden ."Rešićemo se subvencija za fosilna goriva."

Izvesno budući, 46. američki predsednik, pridružio se EU postavivši i za SAD cilj potpunog eliminisanja emisija gasova sa efektom staklene bašte do polovine ovog veka, što pored ostalog pretpostavlja drastično smanjenje potrošnje osnovnog goriva u američkom transportnom sektoru – benzina.

Ipak, Američki naftni institut (API), najveća lobistička grupa u Vašingtonu, vidi dva područja na kojima može sarađivati s Bajdenom, prvenstveno u okončanju trgovinskih ratova sa EU, a naročito Kinom, što bi podstaklo izvoz LNG-a i nafte, kao i u smanjenju emisija CO2, piše The Washington Post.

Doduše, Bajden nije jasno stavio do znanja hoće li podržati nastavak izvoza američkih fosilnih goriva. Tokom jednog intervjua CNN-u prošle godine Bajden se izjasnio za zabranu izvoza fosilnih goriva, "zavisno od toga čime se taj izvoz nadomešćuje", ali u kampanji nije razjasnio ovo stajalište.

API poručuje i da će pokušati da sa Bajdenovim "tranzicionim timom" obezbedi za svoju industriju poreske olakšice za tehnologije hvatanja i pohranjivanja ugljenika, u svetlu cilja svođenja emisija CO2 u SAD na nulu do 2050.

Senat će biti rampa za Green New Deal

Čak i kada Džo Bajden dobije ključeve Bele kuće, njegov ambiciozni klimatski plan mogao bi osujetiti Senat za koji je sve izvesnije da će ostati pod republikanskom kontrolom, piše Bloomberg.

Ozakonjen Zeleni New Deal nije realan domet za Bajdena. Obama to nije mogao učiniti kad je imao kontrolu nad Domom i Senatom, podseća agencija.

Bez saveznika na Capitol Hill-u, Bajden bi morao da se oslanja na savezne agencije tražeći da prilagode decenijama stare zakone novim izazovima klimatskih promena. Međutim, ti izmenjeni propisi morali bi se suočiti sa strogim nadzorom saveznih sudova u kojima je Tramp u protekle četiri godine imenovao više od 200 sudija.

"S obzirom na činjenicu da Bajden verovatno neće imati Senat s kojim bi sarađivao, nemojte tražiti da on sprovodi politiku putem obostrano prihvatljivih zakona, niti štaviše ambicioznog klimatskog zakona", rekao je za Bloomberg Eric Washburn, konsultant za ekološku politiku i bivši savetnik čelnih senatskih demokrata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti