Hoće li četvorodnevna radna sedmica postati svetski trend?

Na Islandu je eksperiment četvorodnevne radne nedelje postigao ogroman uspeh, podstičući ovakva istraživanja širom sveta. Radnici koji su učestvovali u eksperimentu na Islandu su izjavili da im je ovakav način rada poboljšao, dosta, društveni život, kao i međuljudske i porodične odnose.

Ispitivanja efekata četvorodnevne radne nedelje na Islandu pokazala su ogroman uspeh i dovela do toga da su mnogi radnici prešli na kraće radno vreme.

Probni balon, u kojima su radnicima isplaćivani isti iznosi za kraće radne sate, odvijao se između 2015. i 2019. godine. Produktivnost je ostala ista ili poboljšana na većini radnih mesta, rekli su istraživači.

Niz drugih ispitivanja se sada sprovodi širom sveta, uključujući Španiju i kao i kompaniju Unilever na Novom Zelandu.

Na Islandu je ovaj eksperiment, koji su vodili gradsko veće Rejkjavika i nacionalna vlada na kraju obuhvatio više od 2.500 radnika, što iznosi oko 1% radne populacije ostrva. Bilo je obuhvaćeno više radnih mesta, uključujući predškolske ustanove, kancelarije, pružaoce socijalnih usluga i bolnice. Mnogi od njih prešli su sa 40-satne sedmice na 35 ili 36-satnu sedmicu, rekli su istraživači iz britanske konsultantske kuće think tanka Autonomy i Udruženja za održivu demokratiju (Alda) na Islandu.

Rezultati istraživanja su navela sindikate da pregovaraju o obrascima rada, tako da je sada već 86% islandske radne snage prešlo na kraće radne sate za istu platu, ili će steći pravo na to, rekli su istraživači.

Radnici navode da osećaju manje stresa i da nisu izloženi riziku od sagorevanja. Kažu, takođe, da su se njihovo zdravstveno stanje i odnos privatnog i poslovnog  života poboljšali. Takođe su izvestili da imaju više vremena da provode sa porodicom, bave se hobijima i završavaju kućne poslove.

„Ova studija pokazuje da je najveći ikada na svetu eksperiment kraće radne nedelje u javnom sektoru po svim merilima bilo ogroman uspeh. To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir kraćih radnih nedelja – a lekcije se mogu naučiti i za druge vlade”, kaže Vil Strong, direktor istraživanja u Autonomy.

Gudmundur Haraldson, istraživač iz kompanije Alda kaže da nam „islandsko kraće putovanje u radnoj nedelji govori ne samo da je moguće raditi manje u moderno doba, već da su moguće i progresivne promene”.

Španija se odlučila na pilot projekat četvorodnevne radne nedelje za kompanije, delom i zbog izazova koronavirusa.

I gigant robe široke potrošnje Unilever pruža osoblju sa Novog Zelanda šansu da smanji svoje radno vreme za 20%, bez smanjivanja plate u probnom periodu.

U maju je, u izveštaju koji je o četvorodnevnoj radnoj nedelji objavljen u Londonu sugerisano da bi manje radnih sati moglo smanjiti ugljenični otisak u Velikoj Britaniji.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti