Proizvodnja nafte iz škriljaca SAD

Hoće li energetska kriza dovesti do renesanse škriljaca

Energetska kriza naterala je mnoge zemlje da preispitaju svoje ranije odluke o tome na koje će se energente oslanjati u narednom periodu. Danas o škriljcima, gde je svet sada po pitanju njihove eksploatacije, po čemu se uljni razlikuju od gasnih i kakve bi efekte Srbija mogla imati ako počne da ih koristi u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa dr Vojinom Čokorilom, penzionisanim profesorom Rudarsko-geološkog fakulteta.

Razmatranje potencijalnih izmena u energetskom miksu nateralo je, na primer, Veliku Britaniju da skine škriljce sa crne liste pa je vlada u Londonu početkom ovog meseca podržala ideju vađenja gasa iz škriljaca fraking metodom.

Grupa poslanika pozvala je britansku vladu da ukine moratorijum na fraking (hidrauličko lomljenje podzemnih stena). Kao argument navode potrebu povećanje proizvodnje domaćeg gasa, što bi, po njima, ublažilo krizu nastalu zbog visokih cena energenata i zavisnosti od ruskog gasa.

Škriljaca, ali uljnih, ima i u Srbiji. Najviše u okolini Aleksinca, ali i u još nekim delovima Srbije. Ova tema bila je veoma popularna pre 10-ak godina, kada se naveliko pričalo o ovom energetskom potencijalu, iskustvima drugih, među kojima su i članice EU – Estonija, na primer, kao i mogućnostima eksploatacije u Srbiji.

Sve skupa, tada je isticano da bi domaći škriljci mogli zameniti deo uvozne sirove nafte i smanjiti energetsku zavisnost od uvoza.

Ali u duhu tadašnjih ekoloških poimanja uticaja škriljaca na životnu sredinu i Srbija je, poput više evropskih zemalja, među kojima je i Britanija, “zaboravila” na škriljce.

Danas o škriljcima, gde je svet sada po pitanju njihove eksploatacije, po čemu se uljni razlikuju od gasnih i kakve bi efekte Srbija mogla imati ako počne da ih koristi u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Vojinom Čokorilom, penzionisanim profesorom Rudarsko-geološkog fakulteta.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.