Hoće li G7 danas proglasiti ograničenje cena ruske nafte?

Članice G7, grupe koja okuplja najbogatije zemlje Zapada pokušavaju da usaglase poslednje detalje komplikovanog plana ograničenja cena ruske nafte. SAD predlaže cenu od 60 dolkara za barel. Da bi ovaj sporazum stupio na snagu potrebno je da ga potpiše svih 27 zemalja članica EU. Diplomate su već upozorile da bi to moglo da bude teško jer, zemlje poput Kipra, Malte i Grčke strahuju da će takav potez naštetiti njihovoj transportnoj industriji.

Grupa G7 danas će proglasiti dugo najavljivano ograničenje cena ruske nafte, piše Politiko.

Da bi sporazum stupio na snagu potrebno je da ga potpiše svih 27 zemalja članica EU, prenosi RT Balkan.

Najavljeno ograničenje zabraniće brodskim kompanijama i osiguravačima da rusku naftu transportuju ako nije prodato ispod ugovorene cene.

Ali, zemlje poput Kipra, Malte i Grčke strahuju da će takav potez naštetiti njihovoj transportnoj industriji. Brinu da će tako izgubiti neke od svojih tankerskih flota, koje navodno već odbacuju zastave EU u korist zastava Kine, Turske, Indije ili raznih poreskih rajeva kako bi izbegle ograničenja koja nameću EU i SAD.

Diplomate su upozorile da nisu sigurne da li će Grčka, Kipar ili Malta ostati pri svojoj zabrinutosti i u poslednjem trenutku, iako je EU za njih već napravila ustupke. Konkretno, kako bi ublažila udar na njihove brodarske industrije oslabila je sankcije na drugu rusku robu poput đubriva, cementa i drugih proizvoda.

Sporazum o ograničenju cena nafte svih 27 zemalja moraju da potpišu pre nego što 5. decembra na snagu stupi embargo na ovaj energent.

U teoriji, to zeleno svetlo moglo bi da se pokaže jako brzo, možda čak i danas na sastanku ambasadora EU.

Predlog SAD: cena barela 60 dolara

Evropska komisija obavestila je već zemlje EU o tehničkim detaljima ograničenja cena. Ali, ne i o tome o kom je iznosu reč.

Saveznici su ranije razgovarali o postavljanju ograničenja cene koja bi iznosila između 40 i 60 dolara po barelu. Poljska i Litvanija traže, inače, mnogo nižu gornju granicu cena. Poljski zvaničnici su saopštili da cena treba da iznosi oko 20 dolara po barelu.

Zemlje G7 i EU sada raspravljaju o ceni od oko 60 dolara po barelu, a ograničenje cena ruske nafte trebalo bi da stupi na snagu početkom decembra.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen predložila je 60 dolara po barelu, što je ispod tržišne cene nafte. to je, međutim, približno ceni po kojoj se ruskom naftom trguje u Aziji (gde je zemlje poput Indije i Kine kupuju sa popustom).

Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se zalažu za oštrije i brže sankcije EU protiv Rusije insistiraju da se zemlje EU istovremeno dogogovore i oko ovog ograničenja i oko devetog paketa sankcija Rusiji.

Pokušajem ovih zemalja – jastrebova da to dvoje povežu neke diplomate, međutim, nisu zadovoljne. Oni tvrde da paket još nije spreman, i da bi dovođenje sankcija i ograničenja cene u vezu samo otežalo stvari.

Kako navode neki zvaničnici sankcije bi se inače fokusirale na ruske zvaničnike, „propagandiste“, rukovodioce i druge koji podržavaju Putina.

Odredbe o transportu ruske nafte

U predlogu su ublažene ranije odredbe, koja se odnosi na tankere koji prevoze rusku naftu, piše RT Balkan.

EU je predložila prelazni period od 45 dana nakon datuma objavljivanja gornje granice cena nafte iz Rusije. Predloženi grejs period služio bi za usklađivanje EU sankcija sa ranije najavljenim sankcijama SAD i Velike Britanije.

U dokumentu se sada navodi da će tankerima koji su prevozili rusku sirovu naftu, ili naftne derivate po cenama iznad ograničenja, biti zabranjeno da obavlja delatnost 90 dana od datuma istovara tereta kupljenog iznad gornje cene. Većina zemalja G7 i EU najavile su obustave uvoza ruske nafte. Odredbe za rafinisane naftne derivate, uključujući i gornju granicu tih cena, trebalo bi da stupe na snagu u februaru.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti