Mađarska će dobijati gas iz Turskog i Severnog toka 2

Hoće li Mađarska ruski gas dobijati i iz Severnog toka 2?

Mađari su sa Gaspromom dogovorili tek oko polovine svog prošlogodišnjeg uvoza ruskog gasa. Neće iskoristiti pun kapacitet gasovoda kojim im iz Srbije stiže ruski gas preko Turskog toka. Računaju na snabdevanje i preko LNG terminal u Hrvatskoj. Mada LNG gas ne stiže do evropskih terminala, jer se na azijskom tržištu prodaje po višim cenama. Istovremeno Gasprom uvodi tranzit Severnim tokom 2 u novu gasnu godinu.

Iako je kapacitet gasovoda koji je povezan na srpsku cev Turskog toka 8,5 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem novou Mađari su sa Gaspromom dogovorili da im tokom narednih 15 godina preko Srbije bude isporučeno samo 3,5 milijarde kubika. Dakle, manje i od polovine kapaciteta koju bi mogli da transportuju poštujući Treći energetski paketa EU. To je značajno manje od ranije najavljivanih količina mađarskog šefa diplomatije Petera Sijartoa, koji je govorio da će iz pravca Srbije u Mađarsku stizati oko šest milijardi, a da ta količina može da se poveća, ukoliko se za to ukaže potreba.

Sada je dogovoreno samo 3,5 milijarde ruskog gasa preko Srbije i da im Gasprom isporučuje još milijardu kubnih metara gasa godišnje iz austrijskog gasnog skladišta Baumgarten.

Igra brojki

Sve skupa, tih 4,5 milijarde, uz milijardu kubika, koje su ugovorili da im budu transportovane iz hrvatskog LNG terminal na Krku je tek oko polovina godišnjih potreba Mađarske za prirodnim gasom. Jer, Mađarska godišnje troši 10,2 milujarde kubika.

Treba reći i to da je Mađarska 2020. uvezla 8,6 milijardi ruskog gasa a ove godine je ta količina smanjena na 6,2 milijarde.

Sa oko 10 odsto domaćih izvora gasa i smanjenom potrošnjom ovog energenta, zbog korona krize to je, možda, uz neke vanredno kupljene količine na tržištu gasa, moglo biti dovoljno. Čudno je, međutim, da se Sijarto hvali manje ugovorenim količinama za buduće dugoročne isporuke. Pogotovo što su pregovori vođeni u vreme kada je na gasnim berzama u Evropi cena 1.000 kubnih metara gasa ne samo dostizala već i premašivala 600 evra. A treba imati u vidu da su evropska gasna skladišta poluprazna a da LNG gas ne stiže do evropskih terminala, jer se na azijskom tržištu prodaje po višim cenama. Azijske zemlje se, naime, spremaju za predstojeću zimu i kupuju povećane količine ovog energenta.

Zanimljivo je, takođe, da iz Gasproma, osim konstatacije da su tokom 2020. godine isporučili Mađarskoj 8,6 milijardi kubnih metara – što je drugi najveći godišnji obim isporuke u poslednjih 12 godina.

Ostaje, naravno, da se vidi šta će, konkretno, pisati u ugovoru koji Mađarska sa Gaspromom treba da sklopi do kraja septembra.

Mađarska ostala bez zarade od tranzita gasa Srbiji

Sijarto se pohvalio da je u prekovorima sa Gaspromom izboksovao bolju cenu nego u ugovoru koji sada ističe. Taj ustupak u ceni bi mogao biti kompenzacija za to što Mađarska više nema prihod od transporta gasa ka Srbiji. Da podsetimo, Srbija od početka ove godine dobija gas iz Bugarske.

Kroz Turski tok Gapsrom će gas Mađarskoj isporučivati na srpsko – mađarskoj granici. Dakle, neće plaćati tranzit Srbiji, odnosno, Gastransu.

Inače, prema izvorima Energije Balkana, mađarska elektroenergetska kompanija MVM Magyar je zakupila celokupan kapacitet gasovoda koji se u Mađarskoj nastavlja na srpski gasovod, kojim se transportuje ruski gas preko Turske i Bugarske. Poštuju Treći energetski paket. Dakle, za to da Gasprom, na primer, sam transportuje svoj gas u Mađarskoj nema prostora.

Ukrajinska ruta

Posebna tema u smabdevanju Mađarske gasom je doskorašnji tranzit ovog energenta preko Ukrajine. Mađari su svih ovih godina insistirali na tome da im Rusija i daljje isporučujuje gas starom rutom. Bar jednu milijardu kubnih metara gasa godišnje.

Dobri poznavaoci prilika u mađarskom gasnom sistemu kažu da se ne radi ni o kakvoj dobrosusedskoj brizi za Ukrajinu. Mađarska će sada imati probem u istočnim delovima zemlje – gde zbog manjka infrastrukture (kompresorskih stanica) neće moći da postignu kontinuirane isporuke ovog energenta potrošačima.

Uvođenje tranzita Severnim tokom 2 u novu gasnu godinu

Sama činjenica da je Gasprom insistirao da deo dugoročne isporuke gasa Mađarskoj veže za skladište u Austriji neki poznavaoci gasnih prilika u Evropi tumače kao uvođenje tranzita Severnim tokom 2 u buduću strategiju smabdevanja evropskih potrošača ovim energentom iz Rusije. Pa time i Mađarske.

Poznato je da je ove godine Gasprom povećao isporuke gasa Evropi u odnosu na prethodnu. Kompanija je saopštila da je u prvom pologodištu cena bila 210 evra za hiljadu kubnih metara. Šta će biti dalje sa cenama ovog energenta teško je prognozirati ali, sasvim je sigurno da izvoz neće biti smanjen.

Pored Severnog toka 1, koji radi uz poštovanje Trećeg energetskog paketa, sa pola kapaciteta (od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje), smanjene, gotovo simbolične isporuke kroz Ukrajinu (čijim gasovodima je nekada išlo i 180 milijardi kubnih metara gasa godišnje), problematične isporuke gasovodom Yamal kroz Poljsku i cevovoda koji produžava Turski tok preko Balkana – koji još nije u potpunosti profunkcionisao – plan je da gas u Mađarsku iz Srbije poteče 1. oktobra – Gasprom je izgleda počeo da u priču uvodi gasovod Severni tok 2.

Iako se u Nemačkoj vodi političko – pravna borba da se upotreba kapaciteta i ovog gasovoda, takođe, svedu na polovinu, Gasprom sa Mađarskom u dugorošne ugovore uvodi skladišta gasa. A ta skladišta puniće se ubuduće i iz Severnog toka 2.

Poznato je da je Gasprom zakupac ili suvlasnik u velikom broju gasnih skladišta u Evropi. U situaciji kada protivnici ruskog gasa u toj istoj Evropi pokušavaju da stopiraju Severni tok 2, koji još nije završen, a čiji suvlasnici pored Gasproma su evropske energetske kompanije, pa i austrijski OMV, ova taktika bi mogla biti veoma uspešna.

Tim pre što su ostali izvori gasa za Evropu „isparili”.

Mađari bi, dakle, mogli, zarad diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja, mogli plaćati taj energent mnogo skuplje. A da to opet bude ruski gas.

Evropi, svakako, predstoji veoma interesantna gasna godina, koja počinje 1. oktobra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti