završetak Severnog toka 2

Hoće li Nemačka odbraniti Severni tok 2 od SAD?

Odlučujuća bitka između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke za Severni tok 2 je sve bliža", piše nemački Velt komentarišući da je nemačka vlada do sada ostavljala otvoreno pitanje završetka izgradnje gasovoda. „Potrebno je da jasno kažemo da mi i sa strane vlade i kao frakcija saveza odbacujemo eksteritorijalne sankcije“, izjavio je predstavnik frakcije HDS/HSS Mark Gauptman.

Nemačka je pokušala da „učini“ Americi po pitanju gasovoda „Severni tok 2“ tako što je započela izgradnju terminala za američki tečni prirodni gas, ali budući da je taj projekat stao, na redu je „odlučujuća bitka“ za ruski gasovod, piše nemački list Velt, prenosi Sputnjik.

„Nemačka vlada je do sada ostavljala otvoreno pitanje završetka izgradnje gasovoda, ali i ona će uskoro morati da da jasan odgovor. Odlučujuća bitka između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke za Severni tok 2 je sve bliža", piše Velt.

Berlin se nada da će poboljšati transatlantske odnose za vreme Džoa Bajdena, međutim, on je protivnik projekta, podseća list. Američki senat sada razmatra nove sankcije usmerene protiv osiguravajućih kuća i resora koji se bave sertifikacijom, a koje sarađuju na završetku izgradnje gasovoda Severni tok 2

„Savezna vlada sada rizikuje da se direktno suoči sa pretnjom sankcija koje je želela da spreči. U bliskoj budućnosti neće imati šta da ponudi Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se odrekle svojih namera", zaključuje nemački list.

U novembru, pre početka rasprava o novim ograničenjima u američkom Kongresu, kompanija odgovorna za izgradnju terminala za američki tečni gas u nemačkoj luci Vilhelmshafen povukla se iz projekta.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Bundestag glasao protiv nacrta rezolucije opozicione Alternative za Nemačku

Sudbina gasovoda Severni tok 2 ostaje u centru pažnje nemačkih političara ─ poslanici Bundestaga još jednom su razgovarali o budućnosti ovog infrastrukturnog projekta, vrednog 12 milijardi evra i većina parlamentaraca glasala je protiv nacrta rezolucije opozicione Alternative za Nemačku, piše Sputnjik.

Dokument je sadržao poziv nemačkoj vladi „da na sve načine pomogne da se završi izgradnja gasovoda na nacionalnom i međunarodnom nivou“. Nacrt rezolucije odbijen je po preporuci parlamentarnog Odbora za ekonomiju i energetiku.

„Vidimo da novi američki predsednik Džo Bajden ne odustaje od stava administracije Donalda Trampa, naprotiv, spreman je da uvede još oštrije sankcije osiguravajućim kompanijama i resorima koji se bave sertifikacijom. Potrebno je da jasno kažemo da mi i sa strane vlade i kao frakcija saveza (Hrišćansko-demokratska unija Nemačke/Hrišćansko-socijalna unija Bavarske) odbacujemo eksteritorijalne sankcije“, izjavio je na saslušanju pre glasanja predstavnik frakcije HDS/HSS Mark Gauptman.

On je ukazao na „dvostruke standarde u debati“ s Vašingtonom o Severnom toku 2, jer SAD „same uvoze ruski gas na rekordnom nivou“. Kako je rekao, vidi tri razloga „zbog čega nam je potreban Severni tok 2 i zašto je gasovod koristan za Nemačku i Evropu“.

Prvi razlog, prema njegovim rečima, predstavlja osiguravanje energetske bezbednosti Evrope u svetlu smanjenja proizvodnje gasa u EU, zatim diverzifikacija isporuke gasa uz poštovanje interesa zemalja Istočne Evrope, uključujući Ukrajinu. Ukazao je i na „geopolitičke interese Nemačke“ za nastavak saradnje sa Rusijom, koje obuhvata mnoge sektore.

Tradicionalno, podršku Severnom toku 2 je pružio šef Odbora za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst iz frakcije Levi, koji je pozvao na recipročne sankcije protiv Amerike u slučaju da ona uvede ograničavajuće mere vezane za projekat.

Istovremeno, poslanik Alternative za Nemačku Lejf Erik Holm podsetio je da tokom noći „ističe ultimatum“ koji su SAD postavile luci Mukran – logističkoj bazi gasovoda u gradu Zasnic.

„Američki zahtevi ka Severnom toku 2 su i dalje ogromni, a nemačka kancelarka Angela Merkel se krije. Još gore od toga – koleba se“, rekao je Holm

Ranije su američki senatori uputili pismo administraciji luke, zapretivši preduzeću koje pripada gradu Zasnic i federalnoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija finansijskim posledicama u slučaju nastavka izgradnje projekta Severni tok 2.

Nemački mediji o Bajdenu i Severnom toku 2

Nade nemačkih političara na ublažavanje američke politike prema gasovodu Severni tok 2 nakon dolaska Džoa Bajdena na vlast neće se obistiniti, on će sahraniti gasovod, piše novinar Bilda Julijan Repke. Istovremeno, pozvao je na pripremu za Vašingtonovo stezanje kaiša u novoj godini.

Na tako nepovoljnu prognozu Repkea podstakle su nedavne sankcije protiv učesnika rusko-nemačkog projekta. Autor članka navodi da za sada na dnevnom redu nema ograničenja protiv nemačkih vlasti. Međutim, novinar smatra da je Bajden spreman da „sahrani“ gotovo završeni Severni tok 2.

S tim u vezi, bivši savetnik nekadašnjeg predsednika SAD Barake Obame Bedžamin Šmit iz Garvard-Smitsonovskog centra tvrdi da su i demokrate i republikanci podjednako negativno nastrojeni prema cevovodu iz Rusije u Nemačku.

Njegov stav deli i bivši generalni sekretar NATO-a, bivši premijer Danske Anders Fog Rasmusen. On žali što bi buduće sankcije mogle da zakače sertifikacionu kompaniju Det Norske Veritas, ali, prema njegovim rečima, „većina Danaca će biti srećna ako se priča o Severnom toku 2 završi u našim vodama“.

Prema mišljenju eksperta za energetsku bezbednost Alana Rajlija, nove sankcije će primorati Gasprom da dugo traži sertifikacione i osiguravajuće kompanije, što će usporiti realizaciju projekta. Ali ekspert uverava da je glavni cilj Bajdena gašenje projekta i u tom cilju je spreman da razvije strategiju koju će podržati i sama Nemačka.

Rajli smatra da će Bajden predložiti Nemačkoj „širok paket za pitanja bezbednosti“, usmeren na zamenu ruskog gasa obnovljivim resursima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.