Hoće li nova administracija u Briselu odvesti EU u ekonomski boljitak

U emisiji „Energija Sputnjika“ dr Vladimir Ristanović, naučni saradnik sa Instituta za evropske studije razgovra sa Jelicom Putniković o tome šta EU treba da uradi da bi povratila sjaj i konkurentnost svojoj industriji. Pitanje je i da li ova ekonomska trka može biti uspešna ako ne postoji političko jedinstvo u Briselu.

Pobednici izbora za novu briselsku administraciju, u trci za što bolje pozicije u telima EU najavljuju boljitak za građane. Obećanja idu od toga da će istrajati u borbi za demokratiju u ujedinjenoj Evropi, za sigurnost evropskih građana, za konkurentnost evropske industrije i vladavinu prava.

Ursula Fon der Lajen, predsednica Evropske komisije u prethodnih pet godina, pokušavajući da se nametne za još jedan mandat najavljuje boljitak a Marin Le Pen, liderka francuske krajnje desne stranke ističe da će prioritet njenog „Nacionalnog okupljanja” biti povećanje standarda francuskih građana i reindustrijalizacija zemlje.

O tome da konkurentnost evropske industrije zaostaje za SAD i azijskim zemljama, posebno za Kinom, godinama unazad ekonomski stručnjaci konstantno ukazuju. Situaciju su pogoršali skupi energenti, zbog odustajanja članica EU da kupuju naftu, derivate, prirodni gas i ugalj iz Rusije, a što su iskoristili mnogi, pre svega Vašington, prodajući utečnjeno „plavo gorivo” evropskim kupcima po mnogo višim cenama od gasa koji stiže gasovodom. Uz to, i SAD i Kina nude evropskim firmama da svoje fabrike presele kod njih, nudeći ne samo jeftinije energente već i niz drugih povlastica.

Problem evropske privrede je i to što ne može da se izbori sa konkurencijom kineske robe na domaćem terenu. A ekonomski problemi su, nužno praćeni i socijalnim. Što je Francuska iskusila sa buntom „žutih prsluka“.

Dr Vladimir Ristanović, naučni saradnik sa Instituta za evropske studije, ukazuje da će buduća pozicija svake zemlje zavisiti isključivo od brzine prilagođavanja i stepena usaglašavanja sa savremenim globalnim tokovima sadržanim u industriji 4.0 i primeni retkih sirovina.

U emisiji „Energija Sputnjika“ ovog ekonomistu pitamo šta EU treba da uradi da bi povratila sjaj i konkurentnost svojoj industriji. Pitanje je i da li ova ekonomska trka može biti uspešna ako ne postoji političko jedinstvo u Briselu. Jer, u moru izjava čuju se poruke i o sprovođenju evropskog zelenog plana, borbi protiv klimatskih promena… a neki novi vetrovi duvaju i po pitanju migrantske politike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti