Hoće li pelcer francuskih sindikata probuditi bunt evropskih radnika?

Sindikati u Evropi organizuju radnike, kojima se priključuju studenti, učenici, umetnici, podržavaju ih intelektualci. Bunt građana sve je žešći. Ostaje da vidimo da li će se sindrom sindikalne borbe za prava zaposlenih preliti i na Balkan. O tome hoće li pelcer francuskih sindikata probuditi bunt evropskih radnika u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Zoranom Stojiljkovićem, političkim sociologom.

U Francuskoj su najnoviju seriju štrajkova započeli “žuti prsluci”, traju već mesecima, a najavljen je štrajk za danas, Nemačka je juče bila blokirana a štrajk se najavljuje i za Uskrs. Protestuje se i u Češkoj.

Sindikati u Evropi organizuju radnike, kojima se priključuju studenti, učenici, umetnici, podržavaju ih intelektualci. Bunt građana sve je žešći. Francuzi se bune zbog penzione reforme, Nemci traže bolji ekonomski status. Radnici ne daju svoja ekonomska i socijalna prava.

U brojnim vestima o ratu u Ukrajini, potencijalnom krahu bankarskog sistema, inflaciji koja izaziva globalnu recesiju poruke sa aktuelnih štrajkova pokazuju da građani neće da odluke političara i kreatora državnih ekonomija prihvataju zdravo za gotovo.

U Evropi su organizatori protesta sindikati. Jaki sindikati. Koji su u Evropi, i pored svih transformacijama društva u kapitalizam modernog doba uspeli da sačuvaju svoju moć, zahvaljujući čemu i uspevaju da okupe toliko ljudi na ulicama.

Protesti širom Evrope, radnici se bore za svoja prava

Oni protiv kojih se štrajkuje tvrde da su radnici razmaženi, zameraju Francuzima što neće da rade duže. A te promene su u Srbiji i okruženju protekle bez većih protesta. Najavljuju nam da ćemo raditi ne do 65 već i 67 godine.

Brojne sindikalne organizacije, koje se međusobno takmiče za podršku baze i traže svoj put u 21. veku razbile su radničko jedinstvo, čiji bi osnovni cilj trebao biti dobrobit radnika.

U Srbiji, međutim, mnoge firme zabranjuju zaposlenima da se sindikalno organizuju. Solidarnost se u društvu pretvorila u sakupljanje pomoći za lečenje bolesnih, što, naravno, nije za osudu. Ali, izgubila se solidarnost među zaposlenima, koja je nekada bila osnovni moto sindikalnih organizacija.

Ostaje da se vidi da li će se sindrom sindikalne borbe za prava zaposlenih preliti i na Balkan. Da li će radnici uspeti da ustanu i zatraže svoje pravo na dostojanstven rad od koga mogu da žive i dok rade i kada odu u penziju. Jer, to je pored ekonomskog i socijalno pitanje. O tome hoće li pelcer francuskih sindikata probuditi bunt evropskih radnika u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Zoranom Stojiljkovićem, političkim sociologom.

video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti