Hoće li Severni morski koridor zameniti tranzit kroz Suecki kanal?

Hoće li Severni morski koridor zameniti tranzit kroz Suecki kanal?

Otapanje arktičkog leda verovatno će povećati promet i komercijalnu održivost Severnog morskog puta. Ruski Rosatom najavljuje saradnju sa kompanijom DP World u pilot projektu brodskog prevoza kontejnera, koji će koristi Severnu morsku rutu, između severne Evrope i istočne Azije, koja je kraća od puta kroz Suecki kanal.

U najnovijem razvoju događaja, Rosatom, ruska firma za nuklearnu energiju, koja je infrastrukturni operater Severnog morskog puta, najavila je sporazum o saradnji s kompanijom DP World u pilot projektu brodskog prevoza kontejnera, koji će koristi Severnu morsku rutu (NSR). Dve će firme sarađivati na razvoju i testiranju infrastrukture za podršku teretu koji će se prevoziti Arktikom između severne Evrope i istočne Azije. Nameće se pitanje, hoće li Severni morski koridor zameniti tranzit kroz Suecki kanal?

„DP World podržava napore Rusije na probijanju novih trgovinskih tokova između Azije i Evrope. DP World već se obvezao da uloži dve milijarde dolara s Ruskim fondom za direktna ulaganja. Nastavićemo saradnju sa našim partnerima u Rusiji, kako bismo pronašli rešenja koja omogućavaju održivi razvoj Severnog tranzitnog koridora”, rekao je Sultan Ahmed Bin Sulayem, predsednik grupe i izvršni direktor DP Worlda.

Nova ruta evroazijskog tranzita

Prema Rosatomu, Severni pomorski saobraćajni koridor (NMTC) stvara se u fazama, na temeljima Severnog morskog puta u skladu s Planom razvoja infrastrukture NSR-a 2035. godine, koji je odobrila Vlada Ruske Federacije. Rosatom je rekao da će razviti novi logistički posao, koji će podržati sledeću fazu razvoja rute.

„Izgradnja održive prometne infrastrukture preko Arktika otvara nove mogućnosti u razvoju evroazijskog tranzita. Ona se može sprovesti u optimalnom vremenskom okviru i pomoći u smanjenju uticaja na okolinu, s kraćim rutama i primenjenim naprednim energetskim rešenjima s niskim nivoom emisije ugljen-dioksida”, kaže Aleksej Lihačov, generalni direktor Rosatoma.

Sama ruta ide uz sever Rusije i izlazi na Pacifik, ili na sever Evrope. Na ovom primeru vidi se da može biti kraća od prolaska Sueskim kanalom.

Severni morski put – Pomorska ruta kroz Suecki kanal / Foto: HAK Revija

Zeleni kritikuju plovidbu uz Arktik

Ekolozi su kritkovali ruske napore na izgradnji arktičkog brodskog puta i primicanje ekološki osetljivom regionu komercijalnom morskom putu.

Najava je objavljena tokom obeležavanja Dana Arktika u Sankt Petersburgu. Tada su predstavnici ruskih vlasti istakli rast brodarstva u regiji 2021. godine. Od početka godine teretni saobraćaj na NSR porastao je više od 2,5 posto – na više od 17 miliona tona. Do sada su za Severnomorski put ove godine izdali dozvole za 640 plovila. To je značajno više u odnosu na nešto više od 500 pre godinu dana.

Svoj plan za sličnu rutu imaju i Kanađani i Amerikanci.

Karta Arktičkog regiona prikaz Severoistočnog prolaza Severne morske rute i Severozapadnog prolaza sa kartom Batimetrije (Batimetrija predstavlja tehnologiju merenja dubine vode) / Foto: Wikimedia

Otapanje arktičkih ledenih kapa verovatno će povećati saobraćaj i komercijalnu održivost Severnog morskog puta. Spominje se i značajan pad prometa na Sueskom kanalu. Predviđene promene u trgovini, takođe, podrazumevaju značajan pritisak na već ugroženi Arktički ekosistem.

Izvor: HAK Revija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti