Hoće li ukrajinska kriza promeniti energetski miks u Evropi?

Ukrajinska kriza se već odrazila na cene energenata – sirove nafte i prirodnog gasa u Evropi, kao i celom svetu. O novoj energetskoj realnosti zbog zbivanja u Ukrajini u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija i stručnjakom za energetiku, Milošem Zdravkovićem.

Pored samog poskupljenja nafte i gasa ključno je pitanje mogu li Evropa i svet, ne samo kratkoročno (još teče ruski gas ka evropskim potrošačima) već i dugoročno da obezbedi snabdevanje ovim energentima bez snabdevanja iz Rusije. To je, uostalom, i razlog što američki predsednik Džo Bajden nije Rusiji uveo sankcije na energetski sektor.

Ali, evropski kupci, Nemačka, pre svega, bar deklarativno se pripremaju na budućnost bez ruskog gasa. Deklarativno jer i sami kažu da bi prvi LNG terminal mogao prvi tanker sa utečnjenim prirodnim gasom da primi tek 2026. godine.

Za sada bar izgleda da ukrajinska kriza još nema uticaja na cene električne energije. Ali, kako je energetsko tržište povezano za očekivati je da će, pogotovo po pitanju gasa, koji se troši i u gasnim termoelektranama za proizvodnju struje, ukrajinska kriza uticati i na ovo tržište. Po pitanju struje Ukrajina je, i pre eskalacije sukoba sa Rusijom, otpočela (skupa sa Moldavijom) odvajanje od ruskog elektroenergetskog sistema. Planirano je da rade u takozvanom ostrvskom radu, kako bi se ispitale mogućnosti konekcije i povezivanja sa Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).

Sada, kada čujemo vesti o borbama i za energetske kapacitete u Ukrajini, ne samo nuklearne centrale već i hodroelektrane, pored pitanja o tome kakva je elektroenergetska situacija u ovoj zemlji već i može li se i da li će se eventualna kriza u elektroenergetskom sektoru Ukranije preseliti i na Evropu. O novoj energetskoj realnosti zbog zbivanja u Ukrajini u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija I stručnjakom za energetiku, Milošem Zdravkovićem.

Video možete pogledati ovde

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.