Hoteli na dugom putu do nulte stope emisija CO2

U cilju dostizanja neto nultih emisija, od hotela se očekuje smanjenje potrošnje energije i vode, otpada i emisija ugljenika, uvođenje programa ponovne upotrebe posteljine, korišćenja zelenih proizvoda za čišćenje, izbacivanje jednokratne plastike, doprinos okruženju. Kriterijume može da primeni bilo koji hotel u svetu, a oni koji žele da dobiju službene sertifikate, mogu da prođu kroz službeni postupak ocenjivanja.

Hotelski sektor poznat je po svom velikom uticaju na životnu sredinu. U vremenu sve veće svesti o potrebi održivosti u svim segmentima života, to je pred industriju postavilo velike izazove – implementacije niza rešenja, od uvođenja alternativnih izvora energije, do skraćivanja lanaca snabdevanja i aktivnog učestvovanja u razvoju destinacija.

Da proces nije lak ni kratkotrajan, pokazuju brojna istraživanja, zbog čega svaka veća hotelska kompanija koja želi da bude konkurentna izdvaja značajne iznose u transformaciju poslovanja. Najbolje će na tržištu proći oni koji su ovaj trend prepoznali na vrijeme.

Iznad proseka po emisijama CO2

Iako je hotelski sektor preduzeo krupne korake u svom pristupu održivosti, pred industrijom je još dug put, a ugostiteljski sektor i dalje je iznad proseka po emisijama CO2, pokazao je novi izveštaj kuće CBRE Hotels, objavljeno povodom Dana planeta Zemlje. Naime, mnoge velike globalne hotelske kompanije obavezale su se na ispunjenje ciljeva postavljenih Pariskim klimatskim sporazumom za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U ovom izveštaju se razmatra aktuelno stanje usvajanja ekoloških, društvenih i upravljačkih ciljeva (ESG) u hotelskoj industriji u SAD-u, azijsko-pacifičkom regionu, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji. Navedeni su primeri inicijativa i strategija koje sprovode vlasnici hotela, operateri i brendovi, kao i potencijalni izazovi i prepreke u daljoj realizaciji ciljeva.

Lestvica potrošača energije

Analizom je otkriveno da hotelska industrija na globalnom nivou ima ugljenični otisak od 96 kilograma po kvadratnom metru, što je iznad proseka od oko 80 kilograma, iako danas više nego ikada putnici brinu o tome kako mogu da minimiziraju svoj uticaj putovanja na okolinu i traže hotelske i turističke kompanije koje bi im pomogle u donošenju održivijih odluka i izbora.

Konkretno, ova analiza je pokazala da su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Španija među najnižim korisnicima energije po zauzetoj sobi na globalnom nivou, dok najveću potrošnju na lestvici 25 zemalja imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Japan i Vijetnam.

Francuska, Kolumbija i UK su među najmanjim proizvođačima ugljenika po zauzetoj sobi, dok su Nemačka, UK, Francuska i SAD među najnižima na lestvici potrošnje vode po zauzetoj sobi.

Visoki ciljevi održivosti

CBRE ujedno ističe primere hotelskih kompanija koje su postavile visoke ciljeve održivosti, kao što su Hersha Hospitality Trust, Hilton Hotels, Host Hotels & Resorts i Hyatt Hotels Corporation, no samo Marriott International obvezao se da će do 2050. godine ostvariti neto nulte stope emisija (net zero).

Ovaj izraz vezan je za sve hotele koji, ne samo da štede energiju, već recikliraju i čuvaju okolinu i u potpunosti koriste obnovljive izvore energije. Ukratko, cilj je da se ide i dalje od ugljenične neutralnosti – odvažni net-zero standard ide mnogo dalje od smanjenja štetnih emisija ili odustajanja od fosilnih goriva kao energenata.

Neće sve ići glatko, između ostalog i zbog aktuelne okolnosti u ekonomiji.

„Iako su se mnogi hotelski brendovi i operateri obavezali da će poboljšati primenu ESG i da će postići neto nulte ciljeve, sporiji privredni rast u EU-u, Velikoj Britaniji i azijsko-pacifičkom regionu, kao i očekivana recesija u SAD-u, mogli bi da uspore napredak u kratkom roku”, upozoravaju autori Izveštaja.

Standardi održivosti hotela

U međuvremenu je potrebno da se radi na ostvarenju ciljeva. Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC) predstavilo je šemu za uspostavljanje minimalnih standarda održivosti za svaki hotel, bez obzira na veličinu. Njihov program Hotel Sustainability Basics sastoji se od 12 pokazatelja održivosti koje bi svi hoteli trebalo da implementiraju, i pozivaju vlasnike i pružaoce usluga smeštaja da sprovedu mere tokom sledeće tri godine, kako bi podigli prag održivosti u sektoru.

Kriterijumi su podeljeni u tri kategorije – efikasnost, planeta i ljudi. Od hotela se očekuje smanjenje potrošnje energije i vode, otpada i emisija ugljenika, uvođenje programa ponovne upotrebe posteljine, korišćenja zelenih proizvoda za čišćenje, izbacivanje jednokratne plastike, doprinos okruženju. Kriterijume može da primeni bilo koji hotel u svetu, a oni koji žele da dobiju službene sertifikate, mogu da prođu kroz službeni postupak ocenjivanja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti