Da li je dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju?

Hrvatska: Brojni zeleni projekti bez energetskog odobrenja

Od 200 zahteva za izdavanje energetskog odobrenja u Hrvatskoj, odbijeno je preko dve hiljade MW projekata u zelenoj energiji - 1.510,5 MW solarnih elektrana, 684 MW vetroelektrana, 85 MW kogeneracija i 150 MW hidroelektrana. Među odbijenim projektima ističe se HEP-ova hidroelektrana od 150 MW, kao i kogeneracija od 85 MW.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske  (MINGOR), objavio je spisak 33 odbijena zahteva za izdavanja energetskog odobrenja, od 200, koliko ih je učestvovalo na tenderu. Spisak odbijenih projekata obnovljivih izvora energije, u skladu sa Zakonom o tržištu električne energije, naveden je na stranicama ministarstva.

Među odbijenim zahtevima nalazi se čak 26 projekata solarnih elektrana, pet vetroelektrana, jedna hidroelektrana i jedan kogeneracija. Ukupna odbijena planirana priključna električna snaga, na dan 26. oktobar, iznosi 2.479,25 MW. 

Bez obrazloženja o odbijanju projekata

Reč je o projektima koji su konkurisali za energetska odobrenja. Na spisku odbijenih projekata ne navode se  razlozi odbijanja, kao ni ime projekta, već samo developeri, snaga i vrsta tehnologije.

Gledajući zbirno po tehnologijama, odbijeno je 1.510,5 MW solarnih elektrana, 684 MW vetroelektrana, 85 MW kogeneracija i 150 MW hidroelektrana.

I HEP među odbijenima

Među odbijenim projektima ističe se HEP-ova hidroelektrana od 150 MW, kao i kogeneracija od 85 MW. Kompanija Poštak odbijena je za 200 MW vetroelektrane, kompanija Krš – 60 MW VE, kao i El Sun Energy – 950 MW solarne elektrane. Ti projekti će, očigledno, morati da se tretiraju u skladu sa  članom 17 Zakona o tržištu električne energije, gde je procedura puno kompleksnija a još nije objavljen podzakonski akt koji će određivati tender za taj postupak.

OIE – osetljiva industrija

Od 200 primljenih zahteva, od početka marta, do sada, MINGOR je izdao tek dvadesetak energetskih odobrenja i trebalo bi da izda još oko 150. 

Celi postupak u ovoj oblasti izaziva veliki revolt i frustracije, jer projekti bez energetskog odobrenja stoje, a Hrvatska riskira da ne ispuni EU ciljeve u obnovljivim izvorima energije.

Izvor: Energija-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti