Hrvatska: Izmenom formule do prihvatljive prolećne cene gasa

Ukoliko se ne bi promenila pravila formiranja cena gasa od 1. aprila 2023. godine, ona bi za građane, prema sadašnjoj regulativi, od proleća trebalo da bude više nego udvostručena, pošto se krajnja cena veže uz holandsku berzu gasa TTF, gde su cene tržišne.

Nastojanja države da u energetskoj krizi kontroliše cene gasa za domaćinstva trebalo bi da prati i kvalitetan zakonodavni okvir, pri čemu se očekuje aktivnija participacija Hrvatske energetske regulatorne agencije, ali i Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Naime, postojeća pravila po kojima se formira cena gasa za domaćinstva trenutno ne ispunjavaju svoju svrhu, odnosno unose popriličnu neizvesnost oko toga kako će se formirati cena gasa od 1. aprila 2023. Prema postojećim pravilima, krajnja cena se veže uz holandsku berzu gasa TTF, na kojoj su cene tržišne, dakle – višestruko više nego što trenutno plaćaju građani.

Sledi dupliranje cene

Drugim rečima, ukoliko se primene ta tržišna pravila, prema postojećoj regulativi cena gasa za građane trebalo bi od proleća da bude više nego udvostručena. O tome se uopšte ne govori, a do proleće ima samo nekoliko meseci.

Iznos cene gasa koju plaćaju krajnji kupci – korisnici javne usluge snabdevanja, zavise od formule koja je utvrđena Metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu snabdevanja gasom i zagarantovano snabdevanje (u daljem tekstu Metodologija).

Iznos tarifne stavke za isporučenu količinu gasa predstavlja zbir troška nabave gasa, distribucije i snabdevanja, pri čemu udeo troška nabavke gasa u ukupnom iznosu tarifne stavke za isporučenu količinu iznosi od 75-85%.

Pravila Metodologije

Ukoliko se primeni postojeća Metodologija, prema trenutno aktuelnim podacima s TTF-a, komponenta troška nabavke gasa za regulacijsku godinu 2023/24 iznosiće oko 112 EUR/MWh. To je, čak, 173% više od troška nabavke gasa koji je utvrđen za period aktuelne regulacijske godine, koja je sada na nivou oko 41 EUR/MWh. Prema trenutno važećoj Metodologiji, prosečan iznos tarifne stavke za isporučenu količinu gasa za regulacijsku godinu 2023/2024 iznosio bi čak oko 125 EUR/MWh. To je 132% više od prosečnog iznosa tarifne stavke za isporučenu količinu gasa utvrđenu za period regulacijske godine 2022/2023. (oko 54 EUR/MWh).

Povećanje računa za domaćinstva

Dobavljači upozoravaju da, ukoliko bi se iznos tarifnih stavki za isporučenu količinu gasa za period od 1. aprila 2023. utvrđivao na osnovu odredbi važeće Metodologije, godišnji trošak režija za gas na području grada Zagreba, za jedno domaćinstvo koje troši 15.000 kWh/g, povećao bi se sa oko 6.500 kuna na 14.500 kuna godišnje. U skladu s odlukom Vlade iz oktobra, Hrvatska elektroprivreda će od 1. oktobra ove do 31. marta 2024. godine isporučivati gas dobavljačima u obavezi javne usluge koji do dana primene Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije nisu ugovorili dovoljne količine,  u skladu s postojećim ugovorima. 

Ugovori vezani za tržište

Prema HERI je iskazana potreba za dostavom 3.657 GWh gasa, što je više od polovine ukupne potrošnje hrvatskih domaćinstava, koja troše 6.557 GWh godišnje. HEP će, u obavezi javne usluge, će gas dostavljačima gas smeti da prodaje po ceni od 48 EUR/MWh. Međutim, dostavljači će, u okviru obaveze javne usluge, i dalje veće količine nabavljati na tržištu po osnovu ugovora koje su sklopili krajem 2020. ili početkom 2021. za razdoblje od 1. aprila 2021, do 30. septembra 2024.

Država, verovatno, neće dozvoliti takav udar na standard građana, što znači da bi trebalo što pre krenuti u promenu Metodologije.

Loše po dobavljače

Cela priča može dodatno da se zakomplikuje ukoliko Vlada donese odluku o zamrzavanju cena gasa za domaćinstva, što će pogoditi dobavljače koji kupuju po skupoj ceni, a prisiljeni su da prodaju jeftino. Trenutna situacija na tržištu gasa i velika nestabilnost u smislu kretanja cena gasa na berzama otežavaju poslovanje svih energetskih subjekata.

Nedostatak brze reakcije države i HERA-e može izuzetno negativno da utiče na poslovanje dobavljača u obavezi javne usluge ili da ih posledično dovede do nelikvidnosti i insolventnosti.

Da država preuzme deo tereta

Ukoliko država želi cenu gasa za građane da održava na nerealno niskom nivou, kao što je to sada, trebalo bi možda da se razmišlja o tome da se obeštete dobavljači gasa (HEP, komercijalni dobavljači), odnosno da država preuzme rastuću razliku do tržišne cene, jer nacionalna elektroprivreda već nosi ogroman teret i to neće moći dugo da traje, bez neželjenih posledica.

Šta god da bude odlučeno, predvidiv i na vrijeme ažuriran regulatorni okvir za formiranje cene gasa je od izuzetnog značaja za sve učesnike uključene u trgovinu i snabdevanje ovim energentom,  jer neizvesnost oko formiranja troška nabavke gasa negativno utiče na sve učesnike u lancu snabdevanja tim energentom.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti