Hrvatska: Jednokratne kese po cenovniku trgovaca

Početkom sledeće godine počinje naplata jednokratnih kesa koje se, uglavnom, koriste pri kupovini voća i povrća, kako bi se smanjilo njihovo nekontrolisano odlaganje u okruženju. Sistem povratne ambalaže za pića se proširuje, a novinu predstavlja to što će mleko koje se prodaje u tetrapaku dobiti oznaku za povratnu naknadu. Novi pravilnik odrediće i period prilagođavanja za proizvođače.

U Hrvatskoj je od ove godine zabranjena upotreba laganih plastičnih vrećica, jer se ne mogu koristiti više puta, dok su vrlo lagane plastične vrećice, koje se najčešće koriste pri kupovini voća i povrća, ostale u upotrebi.

Međutim, zbog preteranog korišćenja vrećica koje nakon jednokratne upotrebe završe razbacane u prirodi ili smeću, u ovoj zemlji se od sledeće godini uvodi njihova naplata.

Oznaka o plaćanju

Cilj novih mera jeste smanjenje potrošnje i takvih plastičnih kesa, a njihove cene će određivati sami trgovci. One sad imaju oznaku „koristite ih štedljivo”.

Kako je objašnjeno iz Ministarstva privrede i održivog razvoja, oznaka da se vrećice naplaćuju biće vidljiva, kako bi kupci znali da vrećicu moraju da plate.

Također, novim pravilnikom biće izmenjena i oznaka za povratnu naknadu koja sada iznosi 50 lipa, a od sledeće godine ona će se izračunavati u centima.

„Nova uredba, koja sledeće godine stupa na snagu, utvrdiće u evrima iznos povratne naknade. Druga stvar je što se taj sistem proširuje i na još neku ambalažu. I dalje se radi isključivo o ambalaži za pića, međutim umesto limita koji smo sad imali – dva decilitra i veće, donji limit više neće postojati, a gornji limit će biti tri litra za takvu ambalažu za pića”, izjavila je Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo upravljanje otpadom, iz Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Povratna naknada za tetrapak od mleka

Novost je i da će mleko, koje se prodaje u tetrapaku, dobiti oznaku za povratnu naknadu. Novi pravilnik odrediće i period prilagođavanja za proizvođače.

„Naše kompanije se, kako vidimo, mahom prilagođavaju situaciji na tržištu, tako da traže rešenja. Sve više teže tome da veći udeo reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je ta cena veća od osnovne sirovine”, poručili su iz Udruženja hemijske industrije, iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti