Hrvatska: Mali distributeri goriva traže pravo na zaradu

Brze i nepredvidive promene cena zahtevaju ogromne ljudske i finansijske resurse za primenu i poslovanje u skladu sa zakonom, a sve to uz nedovoljnu maržu za finansiranje tekućih obaveza, poručuju hrvatski mali distributeri, tražeći od države dozvolu za tržišno poslovanje i obeštećenje za poslovne gubitke.

Mali distributeri goriva traže pomoć države i obeštećenje za poslovne gubitke koje trpe usled tržišnih okolnosti i odluka vlade, ili mogućnost da posluju po tržišnim načelima.

Predsednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac kaže da mali distributeri mesecima traže i nude rešenja.

Pravilan raspored tereta krize

„Neophodno je da Vlada RH omogući svim akterima pravednu raspodelu tereta ove krize. Dok mali distributeri funkcionišu u netržišnim uslovima, potrebno je da im se osigura pomoć i obeštećenje za poslovne gubitke. Naime, oni nepravedno trpe zbog okolnosti i odluka vlade, a ne svojim postupanjem ili nesavesnim poslovanjem. Dakle, ne tražimo ništa više od onoga što traže drugi – ili pomoć ili poslovanje prema slobodnim tržišnim načelima“, kaže Miljavac.

Mali vlasnici benzinskih pumpi tvrde da već skoro godinu dana gomilaju gubitke zbog vladinih odluka o ograničavanju cena goriva.

Bez prava na zaradu

Uz brojne apele i dopise premijeru Andreju Plenkoviću i ministru privrede Davoru Filipoviću, mali distributeri su se obratili i ministru finansija Marku Primorcu, ističući kako su „ogorčeni nerazumevanjem načina poslovanja malih benzinskih stanica i prozivanjem za ostvarivanje profita pre energetske krize„.

Pritom, navode da vlada „svojim odlukama već godinu dana malim distributerima uskraćuje pravo na zaradu“ i to sa osnovnim proizvodima koje stavljaju na tržište, jer nemaju mogućnost da nadoknade gubitke iz drugih proizvoda, kao što to imaju trgovci.

Problemi zbog promena cena

„Nove izmene u dvonedeljnom i jednonedeljnom obračunu cena goriva onemogućavaju normalno poslovanje – zahteva se da se svake nedelje ispočetka revidira kompletno poslovanje, traže dostupni ili novi izvori robe, pregovara s dobavljačima, osiguravaju nove garancije plaćanja, menja poslovni proces koji uključuje dostavu, prodaju i sve prateće procese“, navodi se u saopštenju.

Po njima, takve brze i nepredvidive promene zahtevaju ogromne ljudske i finansijske resurse za primenu i poslovanje u skladu sa zakonom, a sve to uz nedovoljnu maržu za finansiranje tekućih obaveza.

Iz tog razloga, kako dodaju, neki mali distributeri su već otpustili jedan broj zaposlenih, nekima su odbijena kratkoročna zaduženja, a neki ne mogu da dobiju prolongiranje bankovnih garancija ili nove garancije, zbog uništenih poslovnih bilansa koji su ranije bili uredni.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti