Hrvatska: Mali distributeri štite kapital pred Ustavnim sudom

Zbog Vladinih intervencija na tržištu goriva i energetske krize neminovno će doći do nestašice goriva, upozorili su mali distributeri goriva. Usled gubitaka koje trpe u poslovanju, jer su prisiljeni da prodaju gorivo s minusom, podigli su ustavnu tužbu kako bi zaštitili svoj kapital.

Vlada Republike Hrvatske je donela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata, kojom je cene osnovnih motornih goriva ostavila na nivou kao i protekle dve nedelje. Tako će i narednih sedam dana cena litra osnovnog benzina iznositi 10,72 kune, osnovnog dizela 12,3 kune, plavog dizela 8,49 kuna, dok će kilogram UNP smese propan-butan u bocama koštati 13,49 kuna, a za rezervoare – 10,01 kunu.

Mali distributeri goriva navode da ih je tom uredbom i ponovnim zamrzavanjem cena goriva na sedam dana, uprkos snažnom poskupljenju dizel goriva na svetskom tržištu, Vlada ponovno prisilila na prodaju goriva s minusom i to u iznosu od čak jedne kune po litri.

Neminovna nestašica goriva

Zbog toga upozoravaju da će zbog Vladinih intervencija u tržište goriva i energetske krize neminovno doći do nestašice goriva, ukoliko se nepromišljena energetska politika nastavi. Takođe, mali distributeri poručuju kako donošenjem ishitrenih odluka svakih sedam ili 14 dana i to ponedeljkom, pre promene cene, Vlada dodatno destabilizuje tržište energenata, ne shvatajući da intervencijom ne spasava nikoga, već dodatno otežava izlazak iz energetske krize.

„Mnoge zemlje su odustale od restriktivnih modela ograničenja cena, uključujući Sloveniju, Mađarsku, Austriju i ostale koje su shvatile da uplitanje u tržišnu privredu može biti samo kratkoročna, interventna mera, a ne energetska politika. To potvrđuje primer Francuske u kojoj je, zbog uplitanja vlade u privredu, došlo do nestašice dizel goriva i uvođenja ograničenja točenja na benzinskim stanicama“, ističe Armando Miljavac, predsednik Udruženja malih distributera goriva.

Mali distributeri su, kako kaže, nudili partnerstvo Vladi u pronalaženju najboljeg rešenja za sve, ali bez odgovora.

Protivustavne odluke države

„Situacija na energetskom tržištu je delikatna i izuzetno složena. Vlada jednostrano odlučuje o tržištu o kome se zna vrlo malo i nije svesna posledica odluka koje donosi. Odluke nisu samo štetne za hrvatski narod, već su i protivustavne. Veštačkim regulisanjem cena i uplitanjem Vlade u tržište,  stići će nas francuski scenario. Osim toga, prošla je godina dana u kojoj smo imali interventne cene naftnih derivata, a inflacija i dalje divlja. Vlada obmanjuje narod tvrdeći da intervencijama u oblasti cena goriva smanjuje inflaciju“, upozorava Miljavac.

Kako se dalje ističe u saopštenju, bez sopstvene krivice ili lošeg upravljanja, mali distributeri su dovedeni pred zid. U vremenu velike inflacije i energetske krize, Vlada je ograničila cene goriva i prinudila male distributere da ga prodaju ispod cene ili za zaradu iz koje ne mogu da pokriju ni osnovne troškove. Pritom, nije uzeto u obzir da mali distributeri nisu u poziciji trgovaca koji ograničenje cene određenih proizvoda mogu da namire iz zarade na drugim proizvodima, već su im energenti primarni proizvodi koje prodaju.

Vlada ne može celokupan teret krize selektivno da prebaci na jednu industrijsku granu. Umesto da država na sebe preuzme deo tereta krize, distributeri goriva poklanjati kunu po litru, istovremeno generišući milionske gubitke, poručuju mali distributeri.

„Više nemamo nikakvih mogućnosti, osim da tražimo pravnu zaštitu pred merodavnim sudovima. Zato smo podneli ustavnu tužbu kako bismo zaštitili svoje dostojanstvo kao preduzetnici, ali i svoj kapital i očuvali budućnost naših kompanija. Nažalost, na kraju će milionske štete ponovno plaćati poreski obveznici koje je Vlada „spasavala” nepromišljenim intervencijama u oblasti cena goriva“, zaključuje Armando Miljavac, predsednik Udruženja malih distributera goriva.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti