Hrvatska neće otkupiti akcija INE od MOL-a

Vladi Hrvatske je teško da prizna da neće ići u otkup MOL-ovog dela INA-e, a mađarska kompanija sigurno nema interes da proda svoj udeo u hrvatskoj naftnoj kompaniji, ocenjuje Jasminko Umičević, hrvatski energetski stručnjak.

Hrvatskoj vladi teško je da prizna da neće ići u otkup MOL-ovog dela INA-e, a MOL sigurno nema interes da proda svoje akcije u hrvatskoj naftnoj kompaniji, rekao je Jasminko Umičević, konsultant i analitičar za naftni sektor za N1 Hrvatska.

„Mislim da je cela priča od kada je počela korona spašavanje obraza Republike Hrvatske i Vlade, jer će uskoro biti četiri godine od odluke o otkupu MOL-ovog udela u INA-i. A Hrvatska niti ima novca u ovom trenutku, niti je to posebno atraktivno – zbog događanja od strane MOL-a. U početku sam podržavao ideju, ali kako je vreme prolazilo, to je traljavo rađeno, otišlo je dosta vremena, izabrani su konsultanti koji su odustali, pa su izabrani drugi… Vreme čini svoje – a sada posebno. Hrvatsku očekuje pad BDP-a od 10 odsto, kaže ministar. Ne vidim kako bi banka ili neki partner bili posebno zainteresovani da učestvuju u toj transakciji“, kaže hrvatski energetski stručnjak.

Umičević komentairšući da „MOL sigurno nema interes da proda svoj deo INA-e” kao i to da je „u politici je česta promena pravca”.

„I ovoj vladi, kao i prošloj sa istim premijerom teško je priznati da nećemo ići u taj otkup. Svi troškovi konsultanata su namireni, a u toj priči MOL neće prodati svoj udeo u INA-i. Bez nacionalizacije, koja nije prihvatljiva, MOL se ne može naterati da proda svoj deo. MOL sigurno nema interes da proda, pre će biti da je zainteresovan da otkupi još neki udeo i legalizuje ga. MOL bez velike sile nema interes prodati svoj deo INE“, zaključuje Umičević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti