Hrvatska: Plavi dizel „nestao“ sa tržišta zbog negativne marže

Plavi dizel, koji koriste poljoprivrednici i ribari, u Hrvatskoj se još jedino može naći na Ininim benzinskim stanicama, mada i iz ove kompanije potvrđuju da zbog njegove velike potražnje imaju „povremene i privremene nestašice”. Zamrzavanjem cena goriva, hrvatska Vlada je zaštitila građane od troškovnog udara, ali je i poremetila tržište naftnih derivata, najviše u prodaji plavog dizela, poručuju distributeri.

Uredbom Vlade Republike Hrvatske, cena plavog dizela ostala je fiksirana na 8,49 kuna po litru. Sva ostala goriva su „odmrznuta” i njihove cene su ove nedelje porasle. S obzirom na to da je za distributere marža na plavom dizelu negativna, odnosno gube novac na njemu, svi su, osim Ine, ovaj derivat sklonili iz prodaje. Kao posledica toga, došlo je do snažnog pritiska na Inine benzinske stanice i nestašice plavog goriva.

Predsednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović upozorio je na alarmantnu situaciju, s obzirom na jesenju setvu i druge radove, kao i da strahuje da sezonski poljoprivredni radovi iz tog razloga neće biti završeni na vreme.

Višesatno čekanje u redovima

Jakopović navodi da se na pumpama stvaraju redovi za plavi dizel, kao i da se čeka satima, ali bez garancije da će goriva biti kad se stigne na red.

Iz Ine su potvrdili da zbog velike potražnje imaju „povremene i privremene nestašice” na pojedinim maloprodajnim mestima.

„Logistika Ine ulaže krajnje napore kako bi ublažila posledice ovog pritiska, istovremeno pazeći da ne ugrožava snabdevanje maloprodajnih mesta ostalim derivatima. Kompanija je svesna svog značaja za nesmetano odvijanje privrednih i poljoprivrednih aktivnosti i učiniće sve što je u njenoj moći kako bi se snabdevanje tržišta nesmetano odvijalo”, poručili su iz Ine.

Rast prodaje plavog dizela na Ininim pumpama

Kako se nezvanično može saznati, prodaja plavog dizela na Ininim pumpama ove godine je čak oko 40 odsto veća nego lani. U celoj prošloj godini prodato je oko 46 miliona litara plavog dizela, a samo u prvih devet meseci 2022. godine – gotovo 47 miliona litara.

Kako se govori u naftaškim krugovima, moguće rešenje ove situacije jeste to da Vlada, umesto određivanja maksimalne cene, ograniči marže za plavi dizel, baš kao što je to slučaj sa standardnim gorivima. Tako bi se podstakli i drugi distributeri da zadrže plavi dizel u svojoj ponudi i rasterete Inu. Vlasnik jedne male benzinske stanice u centralnoj Hrvatskoj potvrdio je da ne prodaje plavi dizel već duže vreme, gotovo od početka ograničavanja cena, upravo zbog negativnih marži.

Ograničiti marže, a ne cene

U početku je na prodatoj litri gubio deset lipa, pa 50 lipa, kunu, a sada bi s maloprodajnom cenom od 8,49 kuna gubio i više od kune.

„Ukoliko bi se marže ograničile, to bi pomoglo, ali ako bi to bile stvarne marže koje bi ostale nama. Nikakvo ograničenje cena više nije rešenje“, ističe naš sugovornik.

Na pitanje što će biti s poljoprivrednicima i ribarima ukoliko se, zaista, cene opet prepuste tržištu, on kaže da će i oni biti primorani da podignu cene svojih proizvoda, a, kako kaže, oni to već i rade, s obzirom na neizvesnosti u snabdevanju i distribuciji goriva.

„Koriste evrodizel kao gorivo, jer plavog dizela na većini pumpi ionako više nema“, poručuje ovaj distributer.

Petrol ne prodaje plavi dizel

Da je situacija s plavim dizelom alarmantna, potvrdili su i iz Petrola. Jedan od najvećih distributera u Hrvatskoj, sa preko 40 odsto tržišnog učešća, morao je zbog velikih gubitaka da prestane s nabavkom i prodajom plavog dizela.

„Zbog sprečavanja direktne ekonomske štete društvu Petrol d.o.o. Zagreb, u trenutnoj situaciji, do eventualnog spuštanja nabavne cene na tržištu ili povećanja regulisane prodajne cene na iznose koji nam omogućavaju, barem, pokriće troškova i minimalnu zaradu, nismo u mogućnosti da nastavimo s nabavkom i prodajom plavog dizela. Zbog toga, bez ovog derivata ćemo ostati na svim prodajnim mestima na kojima se postojeće zalihe budu potrošile, odnosno prodale”, poručili su iz Petrola, uz podsećanje da su o problematici i nemogućnosti prodavanja plavog dizela više puta obaveštavali i pozivali na rešenje neodržive situacije i resorna ministarstva privrede i održivog razvoja.

Izvor: Tportal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti