Energenata će biti

Hrvatska postaje deo slobodnog tržišta električne energije EU

Novim Zakonom o tržištu električne energije u Hrvatskoj će potrošači moći da kupuju električnu energiju iz cele EU, kao što će i stanovnici EU moći, na primer, ugovoriti isporuku električne energije sa HEP-om. Potpuno otvaranje tržišta električne energije svim krajnjim kupcima omogućava slobodan izbor dobavljača električne energije, a svim dobavljačima električne energije besplatnu isporuku krajnjim kupcima.

Hrvatska domaćinstva moći će da kupuju električnu energiju od dobavljača iz Austrije, Poljske ili bilo koje druge države članice EU, ali i Poljaci, Austrijanci i ostali stanovnici Unije moći će, na primer, ugovoriti isporuku električne energije sa HEP-om.

Ovo je jedna od glavnih novina koju donosi novi Zakon o tržištu električne energije, koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja. Sloboda kupovine električne energije iz bilo kog dela Unije deo je slobode, kako je navedeno u obrazloženju zakona, koja je građanima EU garantovana Ugovorom o funkcionisanju Unije. Dakle, slobodno kretanje robe, sloboda osnivanja i sloboda pružanja usluga mogu se postići samo na potpuno otvorenom tržištu električne energije, koje svim krajnjim kupcima omogućava slobodan izbor dobavljača električne energije, a svim dobavljačima električne energije besplatnu isporuku električne energije krajnjim kupcima.

HEP drži više od 90 posto

Zbog toga, objašnjavaju predlagači zakona, da bi se podstakla konkurencija i obezbedilo snabdevanje električnom energijom po najkonkurentnijoj ceni, neophodno je obezbediti prekogranični pristup novim dobavljačima električne energije iz različitih izvora energije i novim dobavljačima proizvodnje, skladištenja i upravljanje potrošnjom. Dakle, novi zakon uklanja nepotrebne barijere na tržištu električne energije u pogledu ulaska na tržište, rada na tržištu i izlaska sa tržišta električne energije. Tržišna pravila tako omogućavaju ulazak i izlazak proizvođača i dobavljača električne energije na osnovu procene ekonomske i finansijske održivosti njihovog poslovanja.

Međutim, i dalje će postojati obaveza pružanja javne usluge, koja će na taj način i dalje biti dostupna potrošačima. U Hrvatskoj, prema podacima iz jula 2020. godine, postoji sedam dobavljača električne energije: Energia Gas and Pover, GEN-I Hrvatska, HEP-Elektra, HEP-Suppli, MET Croatia Energi Trade, Petrol i E.ON Energija.

Ipak, HEP-Opskrba i HEP-Elektra i dalje imaju najveći udeo u ukupnom snabdevanju električnom energijom potrošača iz kategorije široke potrošnje u Republici Hrvatskoj, podmiruju više od 90 posto godišnje potrošnje. Novi zakon predviđa da računi za struju, pored podataka o potrošnji i troškovima, sadrže i druge informacije – koje krajnjim kupcima mogu pomoći da upore de svoj trenutni ugovor sa drugim ponudama. A to znači redovno davanje tačnih informacija o naplati, na osnovu stvarne potrošnje električne energije, uz pomoć pametnih brojila, što pomaže kupcima da kontrolišu svoju potrošnju i troškove za električnu energiju.

Krajnji kupci, a posebno potrošači iz kategorije domaćinstva, trebali bi imati pristup fleksibilnim aranžmanima za stvarno plaćanje računa. To nije moguće bez ulaganja u modernizaciju distributivnih mreža, odnosno uvođenja naprednih mrežnih sistema, koji bi trebalo da budu izgrađeni na takav način da omoguće decentralizovanu proizvodnju i energetsku efikasnost, upozoravaju autori zakona. To, zauzvrat, znači uvođenje naprednog sistema merenja, koji osnažuje krajnje kupce tako da im takvi sistemi pružaju tačne povratne informacije o potrošnji ili proizvodnji energije u skoro realnom vremenu, kao i bolje upravljanje potrošnjom. Novi zakon reguliše da krajnji kupac mora imati jasne uslove ugovora sa dobavljačem, a u narednih pet godina može da promeni dobavljača u roku od 24 sata. Pored toga, dobavljači moraju pripremiti besplatan alat koji će omogućiti poređenje cena usluga na tržištu, kako bi krajnji kupci mogli da izaberu najpovoljniju opciju za njih.

Kupci nisu iskazali volju

Između ostalog, navodi se da su svi krajnji kupci slobodni da kupuju električnu energiju od dobavljača po svom izboru i da mogu, istovremeno, imati više ugovora o snabdevanju krajnjih kupaca, pod uslovom da su na raspolaganju potrebna merna mesta.

„Bez pametnih brojila ne može se realizovati ono što stoji u novom zakonu. To je glavni razlog kašnjenja celokupne primene novog sistema naplate, promena dobavljača… Tek kada budemo imali sve ili veliku većinu pametnih brojila, biće moguće ostvariti ono što stoji u novom zakonu. Jer, ako sada morate da očitate brojilo, a zatim prilagodite i zatvorite prethodne proračune, to je postupak koji ne može da se završi za nekoliko dana”, upozorava stručnjak za kupovinu i prodaju električne energije Nenad Kurtović.

Takođe objašnjava da će krajnji kupac, između ostalog, moći da zaključi ugovor sa jednim dobavljačem za nekoliko mernih mesta, pa ako ima, na primer, stan i vikendicu, moći će da ima jedan ugovor i dva obračunska merna mesta.

„Sve se to odnosi na snabdevanje, a to je oko 40 odsto iznosa računa za struju. Ovo je otvaranje tržišta i ne spori se da je dobro. Nama kao kupcima je važno da javni deo usluge ostane zaštićen, a to su mrežne naknade, naknade za obnovljive izvore energije i, uslovno rečeno, PDV. U delu snabdevanja, tržište kod nas je potpuno propalo, HEP i dalje drži monopol sa 90 posto tržišta i ovo otvaranje je dobrodošlo. Uticaj dobavljača na račun je nešto više od 40 procenata iznosa. Ako dobavljači spuste cenu za 10 odsto, to će za nas kupce biti četiri odsto niži iznos celokupnog računa. Ali, to do sada nismo imali u pravom smislu u Hrvatskoj. Kupci nisu pokazali volju, a to je delom i zbog toga što je cena električne energije relativno niska”, objašnjava Kurtović.

Ništa bez novih brojila

Novi propisi, dodaje, dovode do toga da ćemo moći da kupujemo struju u Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj… Ali, pitanje je, napominje on, kada će to biti moguće. A da bi to bilo moguće, dobavljač mora dobiti podatke od operatora sistema, distributera… Novi zakon omogućava novim operaterima sistema da uđu na tržište, a Kurtović objašnjava da je, što se tiče prenosa, sistem uvek isti.

Vlasnik mreže je jedan, a korisnika može biti i više, ali u Hrvatskoj to još nije slučaj sa distributivnom ili prenosnom mrežom u onoj meri u kojoj bi to moglo biti. Novi zakon bi to trebalo da omogući. Kurtović je još jednom spomenuo problem pametnih brojila, čije je uvođenje, kako kaže, zastalo u Hrvatskoj. Ističe da je uzrok tome možda koronska kriza, ali dok pametnih brojila nema, ovaj zakon je uzalud jer ga nećemo moći primeniti, zaključio je Kurtović.

Koje tri promene u novom zakonu su ključne za krajnje korisnike?

1. Novi zakon omogućava kupcu da promeni dobavljača u samo sledećih pet godina za samo 24 sata.

2. Omogućuje se ulazak i izlazak proizvođača i snabdevača električnom energijom na osnovu ekonomske i financijske održivosti.

3. Dobavljači moraju pripremiti besplatan alat koji će kupcima pružiti uvid u poređenje cena usluga na tržištu

Izvor: Večernji list

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti