U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

Hrvatska: Prenosiva garancija porekla za obnovljive izvore energije

Novom Uredbom o sistemu garancije porekla energije u Hrvatskoj se omogućava izdavanje garancije porekla energije i za gas dobijen iz obnovljivih izvora, uključujući biometan, vodonik i niskougljenični vodonik, kao i za toplotnu energiju (grejanje i/ili hlađenje). Garancija o poreklu energije može se prenositi, nezavisno od energije na koju se odnosi.

Novim normativnim aktom Vlade Hrvatske koji će se primenjivati na sistem garancije porekla energije, preciznije se uređuju uslovi za ostvarivanja prava na garanciju porekla, način učestvovanja u sistemu garancija porekla energije, uspostavljanje registra garancije o poreklu energije, dostava mernih podataka i drugi operativni elementi.

Ovom Uredbom se Direktiva (EU) 2018/2001 Evropskog parlamenta i Veća od 11. decembra 2018. o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora uključuje u hrvatsko nacionalno zakonodavstvo.

Pouzdan sistem garancije

U odnosu na dosadašnji normativni okvir novinu predstavlja to da se Uredbom o sistemu garancije porekla energije omogućava izdavanje garancije porekla energije (osim za električnu energiju iz obnovljivih izvora, što je i do sada bio slučaj), i za gas dobijen iz obnovljivih izvora, uključujući biometan, vodonik i niskougljenični vodonik, kao i za toplotnu energiju (grejanje i/ili hlađenje). Takođe, Uredba se odnosi i na visokoefikasnu kogeneraciju koja kao gorivo koristi prirodni gas.

Proširenjem oblika energije, za koje se izdaje garancija porekla energije, obezbeđuje se tačan i pouzdan sistem garancije porekla energije koje snabdevbač energije pruža krajnjim korisnicima“, objavljeno je na stranicama Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

Dokaz o udelu

Dodatna novost u odnosu na dosadašnju Uredbu je i to da se garancija o poreklu energije može prenositi, nezavisno od energije na koju se odnosi, između korisnika registra unutar registra i između korisnika registra i korisnika registara drugih država koja vode tela za izdavanje garancije porekla u tim državama. Svrha ove odredbe je dokazivanja udela ili količine energije u ukupnoj isporučenoj količini energije od strane snabdevača energije krajnjim kupcima.

Tako će, na primer, garancija porekla energije izdata u Sloveniji za električnu energiju proizvedenu iz Nuklearne elektrane Krško moći da bude priznata u Hrvatskoj, u cilju dokazivanja udela ili količine energije u ukupnoj isporučenoj količini energije krajnjim hrvatskim kupcima. Tako se dodatno otvara tržište garancija porekla energije za snabdevače.

Kao i na osnovu ranije važeće Uredbe o uspostavljanju sistema garancije porekla električne energije, za električnu energiju proizvedenu u postrojenjima iz sistema podsticaja koju HROTE prodaje na tržištu električne energije, sprovode se aukcije garancija o poreklu električne energije. Prihodi od prodaje na takvim aukcijama koriste se za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti