Energija nema boju – zelena, siva, crvena, plava… ne postoje

Hrvatska traži smanjenje naknade za OIE

Uz Španiju, i Hrvatska je na putu da smanji naknadu za obnovljive izvore energije. Prema procenama za 2023. godinu, finansijska pomoć za OIE u hrvatskoj privredi procenjuje se na iznos od oko 120 do 130 miliona kuna. HROTE je u 2021. godini isplatio 3,33 milijardi kuna podsticaja povlašćenim proizvođačima za proizvodnju 3,49 TWh električne energije.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) je objavio da je pred Evropskom komisijom, uz prethodno odobrenje Ministarstva finansija, pokrenuo službeni notifikacijski postupak za Predlog Uredbe o kriterijumima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoefikasnu kogeneraciju. Cilj uredbe je da preduzetnicima u Hrvatskoj omogući dalje finansijsko rasterećenje u poslovanju.

Prema procenama za 2023. godinu, finansijska pomoć na ime umanjenja naknade za obnovljive izvore energije za privredne subjekte, koji bi prema kriterijima mogli da budu obuhvaćeni ovom Uredbom, procenjuje se na iznos od oko 120 do 130 miliona kuna.

Umanjena naknada

HROTE ne navodi za koliko bi trebalo da se umanji naknada, koja je trenutno za većinu kupaca (domaćinstva, MPS) na nivou 0,105 kn/kWh, osim za obveznike pribavljanja emisijskih dozvola, koji plaćaju 0,021 kn/kWh.

Od 2020. godine pojedini srednji i veći preduzetnici već plaćaju umanjenu naknadu za OIE, dok su kupci podeljeni u tri razreda električnog intenziteta: R1 s rasponom električnog intenziteta od 5-10% ima naknadu 0,063 kn/kWh, R2 s električnim intenzitetom od 10-20% ima visinu naknade od 0,042 kn/kWh i R3 razred s električnim intenzitetom iznad 20% ima naknadu od 0,021 kn/kWh.

Finansijska stabilnost

Notifikacioni postupak usledio je nakon uspešno završenog prednotifikacionog postupka i usklađivanja akta sa Smernicama o državnim podsticajima za klimu, zaštitu okoline i energiju za 2022. godinu.

Uz to, iz Evropske komisije je stigla informacija da će Hrvatska biti prva zemlja Evropske unije koja uvodi ovakvu vrstu podrške za električno intenzivnu industriju, u skladu sa novim Smernicama. Za sada je jedino Španija započela prednotifikacioni proces po istom pitanju.

Sistem podsticaja finansijski stabilan

Prema nezvaničnim informacijama, sistem podsticaja je finansijski stabilan, uprkos činjenici da je značajan broj proizvođača, u želji za ekstra zaradom u ovim ludim tržišnim okolnostima, u prethodnim mesecima izišao iz sistema podsticaja.

 U izveštaju za 2021.godinu navodi se da je HROTE isplatio 3,33 milijardi kuna podsticaja povlašćenim proizvođačima za proizvodnju 3,49 TWh električne energije. Tada je u sistemu podsticaja bilo 1.055 MW. HROTE je prošle godine prikupio 3,55 milijardi kuna – od čega 1,37 milijardi prodajom energije na tržištu, 586 miliona kuna obaveznim otkupom snabdevača a najviše novaca – 1,57 milijardi, prikupljeno je kroz naknadu za OIE.

Unapred prodata energija

Zanimljivo je da je HROTE još 2021. godine održao aukcije za prodaju 60 MWh/h bazne električne energije iz EKO bilansna grupa – na aukciji za 2022. postignuta je cena 121,32 EUR/MWh, na aukciji za 2023. godinu, za istu količinu postignuta je cena 84 EUR/MWh, a na aukciji za 2024. postignuta je cena 73,23 EUR/MWh. 

Nejasno je zašto je HROTE 2021. godine prodavao identične fiksne količine energije i to za dve godine unapred, u izuzetno nestabilnim okolnostima. To bi moglo da se ispostavi problematičnim, jer je gotovo trećina portfolia u snazi izašla iz sistema podsticaja. Agencija će morati sav ugovoreni manjak da kupuje na berzanskom tržištu i prodaje po cenama ugovorenim na aukciji iz 2021. godine. Naravno, ukoliko se u međuvremenu ne promeni.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti