Hrvatska ugrožava životnu sredinu zarad vetroelektrana

Evropska Komisija je pozivala Hrvatsku da pravilno primeni Direktivu o staništima u vezi sa odobravanjem projekata vetroelektrana koji utiču na područja Natura 2000. Ukoliko nepravilnosti ne budu otklonjene u roku od dva meseca, Komisija može da donese odluku o upućivanju slučaja Sudu EU.

U objavljenom paketu o povredama evropske regulative – takozvanim obrazloženim mišljenjem, Evropska Komisija poziva Hrvatsku da pravilno primeni Direktivu o staništima u vezi sa odobravanjem projekata vetroelektrana koji utiču na područja Natura 2000.

Ukoliko Hrvatska ne bude ispunila zahteve u roku od dva meseca, slučaj će završiti na Sudu Evropske Unije. To bi bio svojevrsni presedan, jer se u praksi glavni deo postupaka rešava pre suda.

Integritet staništa

Direktiva o staništima zahteva da se projekti koji bi mogli značajno da utiču na područja Natura 2000, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim planovima ili projektima, mogu odobriti tek nakon što se utvrdi da integritet tih područja neće biti negativno pogođen.

Hrvatska nije pravilno primenila Direktivu o staništima prilikom odobravanja izmena određenih projekata vetroelektrana. Konkretno, izmene takvih projekata odobrene su bez garancija da neće negativno uticati na integritet staništa. Komisija je poslala službenu opomenu Hrvatskoj još u maju 2020. godine da u roku od četiri meseca preduzme potrebne korake i promeni praksu.

Nedovoljan napredak

Uprkos određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti rešile sve pritužbe i odbile su da preduzmu bilo kakve mere za rešavanje utvrđenih problema, objavila je Evropska Komisija.

Zato je Komisija odlučila da uputi Hrvatskoj obrazloženo mišljenje, sa rokom od dva meseca da odgovori i preduzme potrebne mere. U suprotnom, Komisija može da donese odluku o upućivanje slučaja Sudu Evropske unije, što je retkost u praksi.

Postupak u tri koraka

Naime, postupak ima tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se predmet ne reši tom opomenom, šalje se obrazloženo mišljenje u kome se traži da se obezbedi usklađenost sa zakonodavstvom Unije. Ukoliko država članica još uvek ne sarađuje, Komisija može da uputi predmet Sudu Evropske unije. Većina slučajeva se rešava pre upućivanja Sudu.

Hrvatska je dobila i službenu opomenu zato što nije u potpunosti sprovela postupak izveštavanja o postizanju ciljeva povećanja energetske efikasnosti i udelu energije iz obnovljivih izvora za 2020. godinu.

Izvor: Energetika – net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti