Hrvatska: Zeleni cement iz Našica do kraja decenije

Realizacijom projekta vrednog 400 miliona evra i jednog od najvećih u hrvatskoj industriji, u Našicama će se krajem ove decenije stvoriti uslovi za proizvodnju CO2 neutralnog cementa, u skladu sa smernicama zelene gradnje i evropskog zelenog plana. U sklopu međugranične saradnje na projektu Croatia GT CCS, ležište u Slavoniji u koje će se utiskivati CO2 koristiće i obližnja mađarska cementna industrija.

Hrvatska cementna industrija u Našicama prijavila je projekat za proizvodnje CO2 neutralnog cementa Inovacijskom fondu za finansiranje projekata velikih razmera. Reč je o jednom od najvećih planiranih projekta u industriji u Hrvatskoj, s procenjenom vrednošću od 400 miliona evra, koji ujedno predstavlja i prvo on-shore skladištenje CO2 u Evropi.

Prvi korisnik buduće infrastrukture za transport i skladištenje ugljen-dioksida koju planira da implementirati Republika Hrvatska u sklopu projekta Croatia GT CCS biće nikšićki proizvođač cementa po osnovu saradnje na projektu CO2NTESSA između Nexe Grupe i međunarodnog partnera Thyssenkrupp Grupe.

Međugranična saradnja

Skladište na kome će se zbrinjavati uhvaćeni CO2 i transportovati cevovodima nalazi se u blizini, na lokaciji Bockovci-1. Tamo će se CO2 utiskivati u ležište – slani akvifer.

Takođe, u sklopu međugranične saradnje na projektu Croatia GT CCS, ovo ležište će u Slavoniji koristiti i obližnja mađarska cementna industrija, nakon realizacije operativnih aktivnosti za koje su zaduženi Plinacro i Agencija za ugljovodonike.

Uklanjanje CO2 emisija

Ovim projektom se predviđa izgradnja novog postrojenja na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije, jedinog dugoročnog rešenja za potpuno uklanjanje CO2 emisija.

Projekt će 16. marta biti prijavljen Inovacijskom fondu koji omogućava sufinansiranje do 200 miliona evra. Plan je da se do kraja 2024. godine zatvori finansijska konstrukcija. Izrada projektne dokumentacije i  svih dozvola planirana je do 2025. godine, dok će početak radovabiti 2026. godine. Kompletna funkcionalnost nove fabrike očekuje se 2029. godine. Planirano je da se početkom sledeće decenije proizvodi CO2 neutralan cement koji će biti konkurentan po ceni i ispunjavati sve smernice zelene gradnje i evropskog zelenog plana.

Energetski intenzivna industrija

Cementara u Našicama čini trećinu hrvatske proizvodnje, s više od milion tona cementa godišnje, od čega se 50 odsto izvozi. Međutim, proizvodnja cementa spada u kategoriju energetski intenzivne industrije. Za milion tona cementa potrebno je više od 900 GWh, uz temperature veće od 1400 stepeni Celzijusa, a proizvodi se više od 700.000 tona CO2 godišnje. Preko 60% tih emisija ne može se izbeći korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Ova inovativna tehnologija omogućava potpuno hvatanje CO2 iz proizvodnog procesa, a to je više od 700.000 tona godišnje. To je količina koju na godišnjem nivou emituje preko 500 hiljada vozila na fosilna goriva, a ekvivalent je 3% ukupnih CO2 emisija u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti