Hrvatski distributeri gasa (ne)traže nadoknadu gubitaka zbog razlika u ceni

Dve gasne kompanije su se prijavile za nadoknadu gubitaka nastalih po osnovu poremećaja na hrvatskom tržištu, mada se najavljivalo da će broj distributera sa takvim zahtevima biti mnogo veći. Reč je o isplati na ime razlike između cene gasa koju je država odredila i cene po kojoj je gas nabavljan od trgovaca, a Hrvatska energetska regulatorna agencija će utvrdi da li su zahtevi za nadoknadu gubitaka distributera gasa opravdani.

Iako su se u delu hrvatske javnosti pojavile pretpostavke o mogućoj propasti domaćih distributera gasa zbog visokih cena ovog energenta, prema informacijama iz Ministarstva privrede i održivog razvoja, samo su dve kompanije zatražile nadoknadu gubitaka nastalih prilikom kupovine gasa. Reč je o Gradskoj plinari Zagreb – Opskrba (GZPO) i o slovenačkom Geoplinu.

„Navedene kompanije prijavile su se za refundaciju na osnovu Vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije za period od 1. 4. 2023. do 31. 7. 2023. i prethodno sklopljenih ugovora za gas u kojima su navedene više cene od cena gasa određenih za javnu uslugu“, objašnjavaju u Ministarstvu koje, prema pravilima o refundaciji, prikuplja zahteve i šalje ih Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) na obradu.

Iznos nadoknade

Pomenuti ugovori o kupovini gasa za javnu uslugu deponovani su u HERI, tako da ta kompanija može da utvrdi da li su zahtevi za nadoknadu gubitaka distributera gasa opravdani.

Iz HERE nije stigao odgovor o tome koliko će GPZO-u i Geoplinu biti isplaćeno na ime razlike cene gasa koju je država odredila i cene po kojoj su kupili gas od trgovaca. Podsećanja radi, prošle godine u proleće zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iznosio je procene da će se gubici GPZO-a, zbog, kako je rekao, štetnih ugovora s Prvim plinarskim društvom meriti stotinama miliona kuna. Međutim, prema poslovnom izveštaju Zagrebačkog holdinga za 2022.godinu, gubitak GPZO-a je 96 miliona kuna.

Energetski paketi pomoći

Vlada je kroz dva energetska paketa pomoći građanima i preduzetništvu ograničilavela prodajnu cenu gasa na 41 evro za megavatsat u javnom snabdevanju gasom. S druge strane, plinare su pre odluke Vlade sklapale ugovore o nabavci gasa po cenama većim od 41 evro za megavatsat, a pominjane su cifre i od 115 evra za megavatsat.

Osim GPZO-a i HEP Plina, koji od Ine direktno kupuje gas po zacementiranoj ceni od 47 evra za megavatsat, ima još deset kompanija – javnih dobavljača. Deo dobavljača kupuje gas upravo od HEP Plina, koji mora da im prodaje gas po nabavnoj ceni od Ine, pa i u tome treba tražiti razloge za to što nije bilo najavljenih propasti plinara.

Izvor: Jutarnji list

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti