Hrvatski preduzetnici traže gas iz LNG terminala na Krku

Zašto se gas za preduzetnike ne koristi iz LNG terminala?, pitaju hrvatski preduzetinici, zabrinuti zbog rastućih cena i novih uslova u ugovorima o snabdevanju ovim energentom. Ukoliko izostanu hitne intervencije i pomoć Vlade, Udruženje preduzetnika najavljuje proteste.

Udruženje Glas preduzetnika (UGP) upozorilo je na nestabilnu situaciju na tržištu gasa i nova poskupljenja, apelujući na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva. A u slučaju izostanka adekvatnog rešenja, najavila je i protest na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Nestabilna situacija rezultira višestrukim povećanjem cena u odnosu na prethodne, pa je preduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć Vlade, navodi se u saopštenju Udruženja.

Strah od grejne sezone

„Dok su predstavnici vlade na letovanju, preduzetnicima ovih dana dolaze novi ugovori Gradske plinare Zagreb, koji su izazvali novi šok i strah kod preduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grejanja“, istakli su iz UGP-a, pri čemu se pitaju koliko će još preduzetnika morati da „staviti ključ u bravu“, da bi vlada nešto preduzela.

Preduzetnici od vlade traže da se hitno pokrene i brzo i efikasno kreira mere za sve one koji rade, zapošljavaju i pune državni budžet.

„Smatramo da su neophodne nužne mere u što kraćem roku, koje će zaštiti preduzetnike i pomoći im u narednim mesecima, u kojima će preduzetnici teško moći da planiraju svoje mesečne troškove režija i koji će biti veliki izazov za preživljavanje“, apelovali su iz UGP-a.

Otežavajući uslovi u ugovorima

Iz UGP-a su apostrofirali i nova pravila koja dolaze s novim ugovorima.

„Kako bi osigurala naplatu potraživanja, Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu menice od 1.000 ili 2.000 evra. Takođe, umesto dosadašnje fiksne cene po kilovat-satu, cena gasa će se formirati svaki mesec, zavisno od kretanja cena na berzi prirodnog gasa u Austriji ili Mađarskoj. Radi se o nerealnim cenama, koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 do 200 evra po megavat-satu“, utvrdili su iz UGP-a.

Udruženje smatra neprimerenim i to što je Gradska plinara Zagreb odredila vremenski rok manji od mesec dana, u kome preduzetnici mogu da potpišu nove ugovore.

Kratki rokovi

Naime, navode iz Udruženja, potpisani ugovor mora da se pošalje do 1. septembra, a menica izdata u evrima, potpisana od ovlašćene osobe i overena kod javnog beležnika, do 15. septembra.

U protivnom će snabdevač uputiti nalog za obustavu snabdevanje gasom od 1. oktobra 2022. U tako kratkom roku preduzetnici nemaju dovoljno vremena da istraže koji bi distributer gasa mogao da garantuje bolje uslove distribucije, upozorili su iz UGP-a.

Mogući protesti

Istakli su da se Hrvatska „ponosi i diči“ LNG terminalom koji je na vreme napravljen, a ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske preduzetnike.

„Zašto se gas za preduzetnike ne koristi iz LNG terminala?“, upitali su, dodajući da je ovakva situacija apsolutno nedopustiva, pri čemu se stvari moraju pod hitno menjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast.

Predsednik UGP-a Hrvoje Bujas poručio je da Udruženje neće stajati sa strane, kao i da njenih 20.000 članova, mahom mikro, malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, očekuje jaku reakciju.

„Ukoliko se ne nađe adekvatno rešenje u saradnji s ministarstvom, mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i protest u gradu Zagrebu na Trgu bana Jelačića“, izjavio je Bujas.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti