I japanski jen u porodici kripto valuta

Još jedna svetska valuta dobija digitalni oblik. Posle kripto dolara, kineskog juana, ruske rublje i švedske krune, na red je došao i japanski jen. Najava Banke Japana dolazi u momentu kada globalne centralne banke napreduju sa inicijativama za razvoj vlastitih digitalnih valuta. One nastoje da modernizuju finansijske sisteme i odbiju time pretnju koja dolazi od kriptovaluta, kao i da ubrzaju domaća i međunarodna plaćanja.

Prijavite se kako bi dobijali nedeljni pregled vesti Portala Energija Balkana u svoj inbox svakog petka.

Japanska banka (BOJ) saopštila je juče da je započela eksperimente za proučavanje izvodljivosti izdavanja sopstvene digitalne valute. Tim potezom se pridružuje ostalim globalnim centralnim bankama u istraživanju opcija u digitalnom sektoru, piše Telegraf Biznis.

Već imamo tzv. kripto dolar, Kinezi spremaju plan da digitalni juan uđe u masovnu upotrebu, a takođe je i Rusija najavila testiranje ruske rublje u elektronskoj formi, i to već ove godine. Osim toga, Švedska namerava da postane prvo svetsko kešles društvo, uvođenjem digitalne krune.

Prema regulatoru, prva faza eksperimenata biće izvedena do marta 2022. godine i biće usredsređena na ispitivanje tehničke izvodljivosti izdavanja, distribucije i otkupa digitalne valute centralne banke (CBDC). Zatim će se preći na drugu fazu eksperimenata, koja će proučiti detaljnije funkcije: na primer, da li treba postaviti ograničenja na iznos CBDC koji svaki entitet može da ima.

Plan Banke Japana da započne eksperimentisanje kako da upravlja sopstvenom digitalnom valutom objavljen je u oktobru. Njen izvršni direktor, Šini Čiučida (Shinichi Uchida), rekao je prošlog meseca da će banka, ako je potrebno, pokrenuti pilot program koji uključuje dobavljače platnih usluga i krajnje korisnike.

Najava Banke Japana dolazi u momentu kada globalne centralne banke napreduju sa inicijativama za razvoj vlastitih digitalnih valuta. One nastoje da modernizuju finansijske sisteme i odbiju time pretnju koja dolazi od kriptovaluta, kao i da ubrzaju domaća i međunarodna plaćanja.

U Kini je trenutno u toku veliko pilotsko testiranje digitalnog juana u većim gradovima širom zemlje. Nacionalna centralna banka planira da suverena digitalna valuta bude spremna na vreme za Zimske olimpijske igre koje se organizuju 2022. godine.

Izvor: Telegraf Biznis

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.