I Majdanpek dobija toplanu na biomasu

Posle Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu u okviru projekta Podsticanje razvoja obnovlјive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji - faza 1, vrednog 26,75 miliona evra, koji se realizuje uz podršku nemačke razvojne banke KfW i donaciju Švajcarske konfederacije.

Majdanpek je još jedna lokalna samouprava koja će u potpunosti preći na korišćenje biomase u sistemu dalјinskog grejanja.

„Ovom investicijom mazut odlazi u prošlost, pa će emisije sumpor-dioksida iz toplane biti u potpunosti eliminisane, dok će emisije uglјen-dioksida biti smanjene za 93 odsto, sa 3.757 tona na 263 tona CO2 godišnje” ,rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prilikom potpisivanja ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, u koju će biti uloženo četiri miliona evra.

Ministarka je istakla da se procenjuje da će troškovi rada toplane biti manji za 15 odsto, što će imati i dodatni pozitivan efekat na njeno poslovanje.

„To treba da bude primer i za druge gradove i opštine, da unapređuju svoje sisteme dalјinskog grejanja tako da istovremeno budu i visoko efikasni i da uticaj na životnu sredinu bude sveden na najmanju moguću meru”, rekla je ministarka Đedović.

Zajedno sa rekonstrukcijom dela toplovodne mreže i podstanica, za koje je ugovor potpisan u aprilu, ovaj projekat u Majdanpeku biće uloženo 5,5 miliona evra. Očekuje se da radovi na toplovodu i podstanicama počnu narednih dana i da se završe do početka grejne sezone. Planirano je da radovi na gradnji nove toplane počnu u julu i da budu završeni do februara 2024. godina.

Posle Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu u okviru projekta Podsticanje razvoja obnovlјive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji – faza 1, vrednog 26,75 miliona evra, koji se realizuje uz podršku nemačke razvojne banke KfW i donaciju Švajcarske konfederacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti