I pored prepolovljene dobiti Saudi Aramko ne smanjuje dividende

Za razliku od mnogih velikih svetskih naftnih kompanija, koje je pandemija bacila u minus, Saudi Aramko je objavio dobit za 2020. od 49 milijardi dolara, što predstavlja pad od 44 odsto u odnosu na profit od prethodne godine. Ipak Saudijci ne odustaju od najavljene isplate godišnjih dividend od 75 milijardi dolara, koje će, najverovatnije, morati da obezbede pozajmicama.

Iako je Saudi Aramko poslovao pozitivno tokom prošle godine i ostvario dobit od 49 milijardi dolara, saudijska naftna kompanija iz zarade neće moći da podmiri najavljene isplate godišnjih dividend od 75 milijardi dolara.

Analitičari komentarišu da je, i pored pozitivnog poslovanja, za razliku od mnogih svetskih naftnih  kompanija pad dobiti od 44 odsto u odnosu na profit od 88,19 milijardi dolara ostvaren prethodne godine čist finansijski razlog za zabrinutost. Jer, zarađenih 49 milijardi dolara je mnogo manje od dividend od 75 milijardi dolara – iznos  koji se Aramko obavezao da će deliti sa svojim akcionarima. To znači da će morati da pokrije razliku iz drugih izvora, najverovatnije pozajmicom.

Preuzimanje duga na isplatu dividende nije pokazatelj finansijskog zdravlja, a ako je to ono što Aramko čini da bi isplatilo dividendu, to može smanjiti njegovu atraktivnost za nesaudijske državne akcionare, smatraju analitičari.

Iz kompanije su pad profitabilnosti pripisali nižim cenama sirove nafte i smanjenom obimu prodaje, kao i slabijim maržama u sektoru prerade i proizvodnji petrohemijskih proizvoda.

Prošlogodišnji pad dobiti je nešto veći od očekivanja analitičara koji su predviđali da će iznositi 48,1 milijardu dolara, ali uprkos tome predstavlja najbolji rezultat u poređenju sa bilo kojom javnom kompanijom na globalnom nivou.

Osim što je najveća državna kompanija Saudijske Arabije zadržala godišnju dividendu od 75 milijardi dolara saopštili  su da će njeni kapitalna ulaganja za ovu godinu biti oko 35 milijardi dolara. Kompanije je prethodno planirala kapitalne investicije u rasponu od 40 do 45 milijardi dolara za 2021.

„Gledajući unapred, dugoročna strategija za optimizaciju našeg portfolija nafte i gasa je u toku i, kako se makro okruženje poboljšava, vidimo porast potražnje u Aziji, a takođe i pozitivne znakove na drugim lokacijama. I dalje smo uvereni da ćemo na kraju ove pandemije izaći snažni“, rekao je izvršni direktor Aramkoa, Amin Naser, komentarišući finansijske rezultate za 2020. godinu. „U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj istoriji, Aramko je potvrdio svoj jedinstveni koncept vrednosti kroz značajnu finansijsku i operativnu agilnost”.

Posmatrač energetske industrije Ciril Vidershoven (Cyril Widdershoven) primetio je da će se Aramkovi rezultati pažljivo nadgledati kao merilo zdravlja globalne naftne industrije, s obzirom na uticaj Saudijske Arabije u njoj. Relativno jak neto rezultat mogao bi imati pozitivan efekat na cene, ali nedavni napadi na objekte Aramka iz Jemena, zbog kojih je Saudijska Arabija odgovorila, odnosno eskalacija sukoba između Saudijske Arabije i njenog suseda, teško da je pozitivna vest za potencijalne investitore Aramkoa.

Izvor: OilPrice.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti