Rusija COP26

I Rusija se uključuje u klimatske akcije uoči COP26

Sada sam pozitivniji po pitanju postizanja uspeha na pregovorima o klimi u Škotskoj nego pre nekoliko sedmica, rekao je Frans Timmermans, evropski komesar za klimatske akcije na prošlonedeljnom sastanku ministara za klimu i energiju, uoči samita UN-a COP26 u Glazgovu, najavljujući da će putovati u Rusiju zbog dogovora o klimatskim akcijama. Zemlje koje imaju visoke emisije, poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije slale su ohrabrujuće signale.

Ministri za klimu i energiju okupili su se ove nedelje u italijanskoj finansijskoj prestonici Milanu, kako bi postavili temelje za COP26. Sastanak je održan u trenutku kada su visoke cene energije na svetskim tržištima izazvale strah od proširene negativne rekcije na klimatske reforme. Rusija, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa izložena je povećanom pritisku da postavi cilj neto nulte emisije pre početka konferencije COP26.

Evropski komesar za klimatske akcije Frans Timmermans je rekao da će u narednih nekoliko nedelja posetiti Rusiju, kako bi razgovarao o klimatskim akcijama uoči samita UN -a COP26 u Glazgovu.

Rusija najavila smanjenje emisija

Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa, izložena je povećanom pritisku da postavi cilj neto nulte emisije pre početka konferencije. Konferencija će trajati od 31. oktobra do 12. novembra.

„Kada razgovarate sa njima, oni uvek imaju uslovljavanja i pitanja. Ali žele da budu deo ovog uspeha. Oni mogu mnogo da izgube … dekarbonizacija njihove ekonomije je izazov, ali svakako nije nemoguće”, rekao je Timermans za Rojters na sastanku o klimatskim promenama Pre-COP 26 u Italiji.

Rusija je rekla da će smanjiti emisije iz 2030. na 70% u odnosu na nivo iz 1990. godine. Očekuje se da će ovaj cilj biti postignut zbog deindustrijalizacije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Timermans nije dao više detalja o tome sa kim bi trebao da se sastane tokom svog putovanja u Moskvu. Rekao je da je sada pozitivniji po pitanju postizanja uspeha na pregvorima o klimi u Škotskoj nego pre nekoliko sedmica. Zemlje koje imaju visoke emisije, poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije su slale ohrabrujuće signale.

„Mislim da postoji opšta spremnost čak i kod onih koji su manje voljni da doprinesu uspehu Glazgova”, rekao je Timermans.

Ministri za klimu i energiju su se okupili ove nedelje u italijanskoj finansijskoj prestonici Milanu kako bi postavili temelje za COP26.

Visoke cene energenata

Sastanak je održan u trenutku kada su visoke cene energenata na svetskim tržištima izazvale strah od proširene negativne rekcije na klimatske reforme.

Na pitanja o pozivima nekih članica EU na kolektivniji pristup problemima kao što je nabavka gasa, Timmermans je odgovorio da će Evropski savet na svom sastanku koji će početi 21. oktobra razmatrati energetska tržišta i njihovo funkcionisanje.

Prošle sedmice je Brisel rekao da će definisati skup mera koje zemlje EU mogu poduzeti kako bi se izborile sa skokovima cena energije, bez kršenja pravila energetskog tržišta bloka.

Španija i Italija, koje su uvele mere za obuzdavanje rastućih cena električne energije na potrošačkim tržištima, zatražile su da EU igra veću ulogu u oblastima kao što je kupovina gasa.

Timermans je rekao da su evropska energetska tržišta u celosti dobro funkcionisala, dodajući da se politika ne može donositi samo u vanrednim situacijama.

„Koliko ja vidim, nema pozitivnog efekta u kolektivnim nabavkama gasa, ali svakako razmotrimo to”, rekao je Timermans.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti