I sledeća godina bi mogla biti teška za automobilsku industriju

Pandemija Covid-19 je poremetila proizvodnju i lance snabdevanja širom sveta, primoravši proizvođače automobila da smanje svoju proizvodnju. Nedostatka novih automobila, kamiona i SUV-ova je doveo do toga da su proizvođači automobila i dileri tražili i dobijali mnogo više cene za vozila koja su bili u mogućnosti da isporuče. Teški izazovi u lancu snabdevanja i strahovi od recesije u narednoj 2023. mogu rezultirati opreznim obnavljanjem tržišta. Potrošačima u celom svetu opada kupovna moć, a ekonomski oporavak može biti dug i mukotrpan.

Visoke kamatne stope, problemi u lancu snabdevanja i strahovi od recesije bili su među glavnim izazovima za globalnu automobilsku industriju u 2022.

Ne očekuje se da će ti problemi biti brzo rešeni. Na Volstritu raste zabrinutost da bi se ovogodišnji nedostatak snabdevanja mogao brzo pretvoriti u scenario „uništenja potražnje“, baš kada se proizvodnja automobila konačno ponovo povećava.

„Postoji aktivno uništavanje potražnje u industriji, s obzirom na inflaciju, kamatne stope i troškove korišćenja energanata – ali do sada je to najviše uticalo na kašnjenje u proizvodnji i snadbevanju“, napisao je  analitičar investicionog fonda Bernstin Daniel Roeska.

Prodaja automobila bi i dalje mogla rasti

Za razliku od tradicionalnih padova ili perioda kada je potražnja bila slaba, većina analitičara očekuje da će prodaja automobila porasti u 2023. To je uglavnom zato što je prodaja automobila već bila na ili blizu nivoa recesije u SAD i drugim delovima sveta tokom pandemije Covid-19.

Pandemija je poremetila proizvodnju i lance snabdevanja širom sveta, primoravši proizvođače automobila da smanje svoju proizvodnju. Nedostatak novih automobila, kamiona i SUV-ova je doveo do toga da su proizvođači automobila i dileri tražili i dobijali mnogo više cene za vozila koja su bili u mogućnosti da isporuče.

„Ponuda novih vozila se konačno poboljšava, ali industrija zamenjuje problem snabdevanja problemom potražnje, a to ne sluti dobro za prihode i profit u narednoj godini“, rekao je glavni ekonomista Cox Automotive, Džonatan Smouk. Cox Automotive najveća svetska organizacija za servisiranje automobila, predviđa prodaju novih vozila u SAD od 14,1 milion u 2023.

Analitičari očekuju da će ovogodišnja prodaja automobila u SAD dostići cifru od oko 13,7 miliona. Prodaja automobila u SAD 2021. iznosila je 15,1 milion komada dok je u 2020. broj automobila koji je prodat dostigao i 14,6 miliona.

S&P Global Mobiliti očekuje da će globalna prodaja novih vozila dostići skoro 83,6 miliona jedinica u 2023. godini, što je povećanje od 5,6% u odnosu na prethodnu godinu. U SAD, kompanija za podatke i konsalting očekuje da će prodaja porasti za 7%, na oko 14,8 miliona jedinica u 2023.

Visoki profiti u autoindustriji mogu biti ugroženi

To povećanje prodaje će verovatno doći na račun neviđene cene i profita koji su proizvođači automobila uživali na novim vozilima u poslednjih nekoliko godina.

„Teški izazovi u lancu snabdevanja i strahovi od recesije će rezultirati opreznim obnavljanjem tržišta. Potrošačima u celom svetu opada kupovna moć, a ekonomski oporavak može biti dug i mukotrpan. Inventar i podsticajna aktivnost biće ključni barometri za merenje potencijalnog uništenja potražnje“, rekao je Kris Hopson, menadžer prognoze prodaje lakih vozila u Severnoj Americi u S&P Global Mobiliti-u.

Drugim rečima, vreme koje nam predstoji pokazaće da li će više kamatne stope, rastući strah od recesije i previše zaliha naterati proizvođače automobila da smanje cene i odreknu se profita kako bi privukli potencijalne kupce u izložbene salone!

To bi bila dobra vest za potrošače, koji se ove godine suočavaju sa rekordno visokim cenama novih vozila. Ali ako je tako, to će koštati proizvođače automobila – a možda i njihove akcionare.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti