I Španci ponovo upalili TE na ugalj

Zbog energetske krize Španija je restartovala termoelektranu na ugalj. Podaci konsultantske kompanije za klimu Ember pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u Evropskoj uniji skočila za oko 18.000 GWh u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala za 16.000 GWh u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.

Rastuća potražnja za strujom u Španiji, u kojoj se energetska kriza zaoštrava zbog hladnoće, naterala je energetsku kompaniju Endesa da ponovo pokrene termoelektranu (TE) na ugalj koja ne radi od jula. Ta termoelektrana predviđena je za zatvaranje u okviru evropskih planova za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Rast globalnih cena gasa podudario se sa planiranim redovnim remontom u tri od pet nuklearnih elektrana u Španiji i padom proizvodnje hidroelektrana zbog male količine padavina. Sve to se dešava baš u trenutku kada zbog naleta hladnog vreme sve više Španaca uključuje grejanje.

Da bi pomogla energetskoj mreži da se izbori sa skokom potrošnje struje, Endesa je ove nedelje ponovo pokrenula rad u jednoj jedinici svoje elektrane na ugalj As Pontes, snage 1.400 megavata, u severozapadnom regionu Galicije, prenosi Rojters.

Kompanija je 2019. zatražila odobrenje vlade da zatvori ovu elektranu u okviru svog plana za postepeni izlazak iz uglja. Sve ovo je u skladu s obećanjem Španije da će prekinuti proizvodnju struje iz uglja do 2030, kaže portparol kompanije.

Istovremeno Portugalija zatvorila poslednju TE

Ugalj ima zanemarljiv udeo u energetskom miksu Španije. Učestvuje sa manje od dva odsto u ukupnoj proizvodnji struje, pokazuju podaci konsultantske kompanije za klimu Ember. Ipak, povratak As Pontesa na mrežu je u snažnoj suprotnosti s dešavanjem u susednoj Portugaliji. Ova zemlja je prošlog vikenda zatvorila svoju poslednju preostalu elektranu na ugalj.

Ipak, Španija ide sličnim putem. Do kraja oktobra je u zemlji potrošeno 16 posto manje uglja nego u istom periodu 2020, navode iz Embera.

Budući da su cene prirodnog gasa blizu rekordno visokih nivoa, i neke druge zemlje se privremeno vraćaju uglju.

Podaci Embera pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u Evropskoj uniji skočila za oko 18.000 GWh u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala za 16.000 GWh, ili za oko 7,0 posto u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti