I tokom 2022. NIS posvećen održivom razvoju

U kompleksnim okolnostima koje su obeležile 2022. godinu NIS je snažno doprineo energetskoj stabilnosti na domaćem tržištu naftnih dervata u Srbiji, istovremeno pružajući nova nada za razvoj zajednice. NIS je ponovo izabran za najpoželјnijeg poslodavca u Srbiji, u ekološke projekte je kompanija uložila skoro 315 miliona dinara i drugu godinu zaredom kompanija je dobila najviše domaće priznanje iz oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu.

I ove godine NIS je nastavio da pruža snažan doprinos osnovnim principima održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju lјudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici. U kompleksnim okolnostima koje su obeležile prošlu godinu NIS je snažno doprineo energetskoj stabilnosti Republike Srbije, navedeno je, između ostalog, u Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu koji je kompanija NIS objavila je na korporativnom sajtu.

U oblasti održivog razvoja kompanija NIS se rukovodi globalnim cilјevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih cilјeva, čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima.

Kompanija NIS je pionir u Srbiji u izveštavanju u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), imajući u vidu da je ovo 13. uzastopni verifikovani Izveštaj NIS-a. Upravo publikovanim Izveštajem, koji je verifikovala nezavisna revizorska kuća TPA Revizija d.o.o. kompanija neguje tradiciju da na transparentan i sveobuhvatan način, svim zainteresovnim stranama, predstavi informacije u vezi sa doprinosom ostvarenju cilјeva održivog razvoja, strateškim cilјevima kompanije, kao i opredelјenjima i rezultatima NIS-a.

Dobri poslovni rezultati

U Izveštaju se, između ostalog, navodi da su u izazovnoj 2022. godini prioriteti NIS-a bili uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima i očuvanje socijalne stabilnosti zaposlenih, te da su oba cilјa uspešno realizovana. Tako je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je najbolјe ostvarenje od 2009. godine. NIS je, takođe, uspeo da odgovori na uvećanu potražnju na tržištu, pa ukupan obim prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 miliona tona, što je osam odsto više u odnosu na rezultat ostvaren godinu dana ranije. Pored toga u rad je puštena TE-TO Pančevo, a proizvedena električna energija upućivana je isklјučivo u domaći elektroenergetski system, kako bi se doprinelo stabilnosti u snabdevanju domaćih potrošača električnom energijom.

U razvojne projekte u prošloj godini NIS je uložio 22,1 milijardu dinara, što je devet odsto više u odnosu na kapitalna ulaganja 2021. godine.

Društveno odgovorne kampanje

Svoje dobre poslovne i finansijske rezultate NIS je uložio i u napredak zajednice. U društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu u 2022. godini investirano je 360 miliona dinara. U fokusu je bila kampanja Da se nove nade rode, kojom se kompanija pridružila važnom nacionalnom cilјu – unapređenjima u oblasti reproduktivnog zdravlјa i povećanju nataliteta. Kampanja je sprovedena na nacionalnom nivou, jer je podržano 40 zdravstvenih ustanova u više od 30 opština i gradova širom Srbije.

„Želeo bih da istaknem da je 2022. godina bila izuzetno važna i za jačanje našeg partnerstva sa zajednicom. Imali smo čast da budemo deo kampanje koja je od suštinskog značaja za budućnost zemlјe: podržali smo zdravstvene ustanove kroz nabavku savremene medicinske opreme, koja će doprineti unapređenjima u oblasti reproduktivnog zdravlјa i najplemenitijem cilјu – povećanju nataliteta i rađanju naših novih nada“, naveo je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a povodom ove kampanje u Uvodnoj reči Izveštaja o održivom razvoju.

Najpoželјniji poslodavac

U istraživanju TalentX, koje je sprovela grupa sajtova za zapošlјavanje Poslovi.Infostud i u kojem je učestvovalo oko 11.000 ispitanika, NIS je ponovo izabran za najpoželјnijeg poslodavca. Tokom 2022. godine kompanija je dobila još jedno važno priznanje – sertifikat Poslodavac partner koji konsultantska kuća SELECTIO dodelјuje organizacijama koje dostižu najviše standarde kvaliteta, kada je reč o oblasti upravlјanja lјudskim resursima.

NIS je nastavio da pruža šansu mladima. Uspešno su organizovane nove sezone programa studentske prakse pod nazivom NIS Calling, kao i programa NIS Energy, koji pruža priliku master studentima i diplomcima odabranih fakulteta da unaprede svoja znanja i zaposle se u NIS-u. Tokom prošle godine, u saradnji sa eksternim provajderima, organizovano je 3.407 obuka na kojima je učestvovao 9.961 polaznik, čime je NIS nastavio sa stalnim obukama svojih zaposlenih.

Povelja za bezbednost i zdravlje na radu

NIS je dao snažan doprinos zaštiti životne sredine i u 2022. godini u ekološke projekte investirao skoro 315 miliona dinara. U fokusu je bila i zaštita i bezbednost na radu. Drugu godinu zaredom NIS je dobio najviše domaće priznanje iz oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu, Povelјu 28. april, koju dodelјuje Uprava za bezbednost i zdravlјe na radu Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Smatram da sa pravom možemo reći da smo tokom 2022. godine sa uspehom odgovorili na sve izazove i zajednički uložili napore, kako bismo obezbedili dugoročni održivi razvoj NIS-a. Ali, održivost zahteva svakodnevan rad i veliku posvećenost svih naših zaposlenih. Zato Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu nije samo pregled onog što smo ostvarili u prošloj godini, već i svojevrsni plan šta još treba da učinimo, kako bismo ispunili cilјeve naše Strategije razvoja i kreirali nove vrednosti za sve zaposlene, akcionare i širu zajednicu“, poručio je je Kiril Tjurdenjev.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti