I zvanično – EMS povećao kapital u CGES-u na 15%

Kupovina dodatnih akcija CGES A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo, koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, saopšteno je danas iz EMS-a, uz napomenu da je to urađeno po odluci Vlade Republike Srbije. Crnogorski mediji podsećaju na izjavu srpskog predsednika Vučića da Srbija želi da kupi elektroprivrede iz okruženja.

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije, po odluci Vlade Republike Srbije, kupilo je 12. januara 2021. godine, na Montenegroberzi, dodatnih pet procenata akcija Operatora prenosnog sistema Republike Crne Gore – Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. (CGES). EMS AD ovim je postao vlasnik ukupno 15 procenata akcija te kompanije. Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosečnoj ceni od 0,9493 evra (zaokruženo na četiri decimale) po akciji, za šta je plaćeno 6.918.738 evra, saopštio je EMS uz napomenu da su akcije kupljene od malih akcionara.

Iz EMS-a podsećaju da je kompanija ušla u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine, kupivši 10,0141 procenata akcija.

„Kupovina dodatnih akcija privrednog društva Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo, koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS AD ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit”, navedeno je u saopštenju.

EMS AD intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Republike Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

„Na teritoriji Republike Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti  zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera”, ističu iz EMS-a.

EMS najavio širenje u Crnoj Gori

Crnogorski mediji podsećaju da im je iz Elektromreže Srbija za CdM u maju prošle godine rečeno da se srpskoj kompaniji prethodna kupovina desetog dela udela u CGES isplatila, pre svega zbog energetskog kabla koji povezuje Crnu Goru i Italiju.

„Sa ove vremenske distance, možemo reći da se potvrdilo ono u šta smo verovali i što smo na osnovu svih projekcija i očekivali –kupovina akcija CGES-a bila je dobra odluka u svakom smislu – poslovnom, strateškom i finansijskom”, poručeno je tada iz EMS-a.

Crnogorski mediji se, takođe, pitaju: Prodaje li Vlada elektroenergetski sistem Crne Gore Srbiji?

Portal CdM ističe da je poznato da je, pored EPCG, CGES jedna od najvrednijih i najznačajnih crnogorskih kompanija, posebno zbog njenog partnerstva sa italijanskom Ternom, zahvaljući čijoj saradnji je realizovan najznačajniji projekat u ovom delu Evrope u oblasti elektroenergetske interkonekcije. Podmorska elektroenergetska interkonekcija između Crne Gore i Italije je jedna od najvećih investicija u elektroprenosnu infrastrukturu u Evropi.

Finansijska vrdnost, tehnički parametri, ali i činjenica da se radi o projektu koji je uvršten na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju i projekata od značaja za Energetsku zajednicu, govore o važnosti koja prevazilazi crnogorske granice, ističe CdM komentarišući da je namera EMS-a da kupuje vlasništvo u CGES-u do sada bila moguća samo putem berze, a da nova trgovina akcijama pokazuje želju da se ne stane samo na manijskom udelu.

Srbija želi da kupi elektroprivrede iz okruženja

Podsećajući da namere Srbije da kupi elektroenergetski sistem u Crnoj Gori nisu nove crnogorski mediji navode da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić odavno pokazuje zainteresovanost za ovaj značajan deo državne ekonomije, ali da tada, po njegovom priznanju, za to nije bilo političke volje.

Vučić je pre nešto više od godinu istakao: “Država (Srbija) nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju“.

Ističući tada da je to i političko pitanje, Vučić je rekao da „iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede… Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu”.

Crnogorski mediji pišu da Srbija sada ima mnogo veće šanse za ostvarenje ovakvih planova – za preuzimanje i upravljanje crnogorskim elektroenergetskim sistemima i navode ono o čemu je Energija Balkana već pisala, da će novo poslovodstvo Elektropivrede Crne Gore (EPCG) ponuditi EPS-u da bude nosilac posla u realizaciji izgradnje HE Komarnica

Da je EPS odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a da će se nova uprava pozvati na neki navodni ugovor iz 80-ih godina prošlog veka koji “daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja”, pisale su Dnevne novine.

Poznato je da je energetska nezavisnost svake zemlje jedan od najvažnijih preduslova za njeno funkcionisanje. U dosadašnjim privatizacijama elektroenergetskih preduzeća, država je uvek ostajala većinski vlasnik akcija. Situacija sa iznenadnim gašenjem crnogorskog nacionalnog avioprevoznika, od čega je najviše profitirao sprski avioprevoz, kod velikog dela javnosti je probudio sumnju da zaštita nacionalnih interesa i kompanija ipak nije prioritet zaključuje Portal CdM.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.