IAEA nudi pomoć Japanu oko radioaktivne vode iz Fukušime

Japanska vlada razmatra mogućnost puštanja vode koja se koristi za hlađenje reaktora uskladištenoj u elektrani Fukušima u more, ali tek treba da donese konačnu odluku zbog snažnog protivljenja lokalnih ribara, koji brinu kako će to uticati na ribe i riblje proizvode. Međunarodna agencija za atomsku energiju je spremna da na zahtev Japana pošalje tim inspektora koji će nadgledati prečišćavanje radioaktivne vode koja treba da se ispušta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da spremna da na zahtev Japana pošalje tim inspektora koji će nadgledati prečišćavanje radioaktivne vode koja treba da se ispušta iz katastrofom pogođene nuklearne elektrane Fukušima, što bi smanjilo zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu, piše Tanjug.

„Možemo sarađivati ako vlada Japana tako odluči i pozove nas. Mogli bismo sarađivati u čitavom spektru operacije, pre, tokom i posle toga”, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u nedavnom intervjuu za japansku agenciju Kjodo naglasivši stručnost i iskustvo inspektora UN.

Grosi je rekao da je agencija u pripremnim razgovorima sa japanskom vladom o tome kako postupati sa akumuliranom vodom.

Japanska vlada, naime, razmatra mogućnost puštanja vode koja se koristi za hlađenje reaktora uskladištenoj u elektrani Fukušima u more, ali tek treba da donese konačnu odluku zbog snažnog protivljenja lokalnih ribara, koji brinu kako će to uticati na ribe i riblje proizvode.

Mapa radioaktivnosti u prvoj godini posle havarije

Susedne zemlje, poput Kine i Južne Koreje, takođe, su izrazile oprez zbog ispuštanja vode iz postrojenja Fukušima.

IAEA planira da u martu iduće godine organizuje međunarodnu konferenciju povodom 10. godišnjice nuklearne krize u Fukušimi, na kojoj učesnici, uključujući stručnjake iz Japana, mogu da razmene mišljenja i o nuklearnoj bezbednosti.

Pre devet godina, 2011, zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani Fukušima udaljenoj oko 220 kilometara severoistočno od Tokija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti