IAEA zabrinuta zbog situacije u Černobilu

IAEA je saopštila da prijavljeni gubitak struje u Černobilu predstavlja kršenje jednog od sedam ključnih „bezbednosnih stubova”, ali „u ovom slučaju ne vidi kritičan uticaj na sigurnost”. IAEA je, takođe, naglasila da je ukrajinski regulator zatražio od nje da pomogne u stvaranju plana za obezbeđivanje „efikasnog sistema rotacije“ za 210 zaposlenih, koji ostaju u Černobilu 13 dana nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom.

Ukrajinske nuklearne elektrane nastavljaju da rade bezbedno, ali Energoatom kaže da uslovi pod kojima njegovo osoblje radi u Zaporožju „ugrožava bezbednost“. Rusko ministarstvo spoljnih poslova kaže da zemlja „čini sve da osigura bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini“.

U saopštenju objavljenom na svojim kanalima društvenih medija ukrajinski operater nuklearnih elektrana Energoatom navodi da postojeće elektrane rade stabilno i obezbeđuju dovoljno električne energije za potrebe zemlje. Da su nivoi radijacije ostali u okviru trenutnih standarda.

Navodi se da je u najvećoj nuklearnoj elektrani u zemlji, Zaporožju, koja je već pet dana pod ruskom kontrolom, bilo 50 jedinica teške opreme, 400 vojnog osoblja i „mnogo eksploziva i oružja“.

„Iako osoblje naše nuklearne elektrane radi na svih šest blokova, rukovodstvo stanice je prinuđeno da koordinira sva tehnička pitanja sa okupatorima“, saopštili su iz kompanije.

Rečeno je da je blok 6 u Zaporožju u ponedeljak pušten u hitnu sanaciju, zbog oštećenja blok-transformatora tokom granatiranja.

Nuklearne elektrane u Ukrajini rade bezbedno

Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine (SNRIU) saopštio je da četiri nuklearne elektrane u zemlji rade bezbedno i sa radijacijom u normalnim granicama.

Situacija na lokaciji u Černobilju i dalje zabrinjava SNRIU, jer gubitak automatizovanih sistema za praćenje onemogućava vršenje regulatorne kontrole nad nuklearnom i radijacionom bezbednošću. Energoatom je, takođe, izvestio 9. marta da glavno snabdevanje električnom energijom Černobilom više ne radi.

SNRIU je saopštio da se nestanak struje sa visokonaponske linije 750 kV u tom području dogodio u sredu u 11:22, a da su na licu mesta aktivirani hitni dizel agregati „za elektroenergetske sisteme važne za bezbednost”. U saopštenju se navodi da je gubitak struje onemogućavao kontrolu nad parametrima nuklearne i radijacione bezbednosti u objektima, dodajući da popravke za obnavljanje snabdevanja električnom energijom u tom području trenutno ne mogu da se izvrše zbog „borbenih operacija u region”.

IAEA zabrinuta – prioritet uspostavljanje bezbednog upravljanja Černobilom

Kao odgovor na prijavljen gubitak struje na lokaciji Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je kratko objavu na Twiteru, rekavši da trenutni razvoj situacije „krši ključni bezbednosni stub u obezbeđivanju neprekidnog napajanja“. Dodaju, takođe, da „u ovom slučaju IAEA ne vidi kritičan uticaj na bezbednost“.

IAEA kaže da su toplotno opterećenje bazena za skladištenje istrošenog goriva i količina rashladne vode u nuklearnoj elektrani Černobil dovoljni za efikasno odvođenje toplote bez potrebe za električnom energijom.

U svom najnovijem potpunom izveštaju, 8. marta, IAEA je rekla da joj je rečeno da je „važno i hitno da se definiše  bezbedno upravljanje“ Černobilom, da se rotiraju neki od 210 tehničkog osoblja i stražara, koji tamo rade od kada su ruske snage preuzele kontrolu nad mestom pre dve nedelje.

Regulator je, takođe, obavestio IAEA da je rukovanje nuklearnim materijalom u Černobilu stavljeno na čekanje. Kako kažu, mogu da komuniciraju sa tamošnjim osobljem samo putem e-pošte.

IAEA želi da učestvuje u rešavanju problema

„Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije, sa kojom se suočava osoblje u nuklearnoj elektrani u Černobilju. Kao I zbog potencijalnih rizika, koje to nosi za nuklearnu bezbednost. Pozivam snage koje efikasno kontrolišu lokaciju da hitno omoguće bezbednu rotaciju osoblja tamo“, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi.

Generalni direktor je ponovio svoju ponudu, prvobitno izrečenu u petak, da otputuje u Černobil ili negde drugde, kako bi se sastao sa dve strane radi dogovora o merama za zaštitu nuklearnih lokacija i objekata.

Novinska agencija TASS izvestila je 9. marta da je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da Rusija čini sve da obezbedi bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini.

Izvor: World Nuclear News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.