Iako ne zavisi od ruskog gasa, energetski sistem Velike Britanije se urušava

Ove zime u Velikoj Britaniji očekuje se takvo poskupljenje energenata da se govori o “vanrednom stanju”. Postoji velika bojazan da će rast cena energenata mnoga domaćinstva gurnuti u siromaštvo, a zbog smanjenih kućnih budžeta od industrija bi najviše mogli stradati ugostiteljstvo, putovanja i maloprodaja.

U sredu je u Velikoj Britaniji objavljena revidirana prognoza rasta gornje granice cena energenata koju naplaćuju gotovo svi dobavljači. Tako bi cena u zadnjem tromesečju 2022. godine mogla porasti sa sadašnjih 1971 funtu, koliko prosečno britansko domaćisntvo mora izdvojiti za energiju na godišnjem nivou, na 3635 funti. Očekuje se da bi se u nadolazećim tromesečjima gornja granica mogla popeti čak na 4650 funti. To je u Velikoj Britaniji više nego petina prosečne medijalne plate, piše CNBC.

Ogroman je to skok u odnosu na prošlu godinu, kada je u oktobru prosečno domaćinstvo za energiju plaćalo 1400 funti. Gornja cenovna granica energenata uvedena 2019. u Veliku Britaniju smatra se neprikladnim odgovorom na sadašnje okolnosti, jer nije uspela da spreči skok cena krajnjim potrošačima.

Iako Velika Britanija dobija samo tri posto gasa iz Rusije (EU dobija od 35 do 40 posto), povezana je gasovodom sa ostatkom Evrope i neto je uvoznik. Stoga su obustave isporuke ruskog gasa u velikoj meri uticale i na tržište energije u Velikoj Britaniji. Udeo domaćinstava koja se greju na gas je puno veći nego u većini evropskih zemalja, a trećina električne energije u Velikoj Britaniji proizvodi se sagorevanjem prirodnog gasa.

Veliki skok cena energenata u Velikoj Britaniji

Osim svega navedenog, rastu cena energenata su doprinele suše koje nepovoljno utiču na proizvodnju energije u hidroelektranama, rekla je Džona Fic, potpredsednica Mudisa.

Od početka prošle godine, 31 energetska kompanija je propala zbog skoka veleprodajnih cena energije. Oni koji svoja vrata još nisu zatvorili prebacili su dodatne troškove na domaćinstva, pa je u aprilu gornja cena podignuta za 69 funti na period od pola godine.

Britanske vlasti najavile su jednokratnu pomoć od 400 funti svim domaćinstvima. Celokupna britanska javnost smatra da takve mere nisu dovoljne za rešavanje energetske krize. S druge strane kandidati za britanskog premijera Liz Trus i Riši Sunak imaju različite stavove o načinu rešavanja problema rasta cena energenata.

Sunak je dosad govorio da bi smanjio porez na energiju za domaćinstva i uveo pomoć u iznosu od pet milijardi funti za ona s niskim mesečnim dohotkom. Trus pak namerava da domaćinstva ‘sa visokim prihodima’ izostavi iz jednokratne mere od 400 funti, i da se fokusira na smanjenje poreza i obustavljanje ‘zelenih’ poreza.

U Britaniji se u poslednje vreme razgovara i o potencijalnoj ponovnoj nacionalizaciji energetske industrije ili eventualnoj privremenoj nacionalizaciji energetskih kompanija koje nisu u mogućnosti sniziti cene.

Izvor: tportal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti