IBM: Stvorili smo najmanji i najsnažniji mikročip na svetu

Većina uređaja za napajanje računarskih čipova danas koristi 10-nanometarsku ili 7-nanometarsku procesnu tehnologiju a iz IBM-a tvrde da su stvorili najsnažniji mikročip, koji korisit 2-nanometarsku procesnu tehnologiju. Inovacija je obelodanjena posle najave iz SAD da se razmatra ulaganje 50 milijardi dolara za rast domaćeg istraživanja, razvoja i proizvodnje čipova.

Stalni izazov industrije poluprovodnika je kako napraviti mikročipove koji su manji, brži, moćniji i,   istovremeno, energetski efikasniji.

Kompanija IBM je objavila da je stvorila 2-nanometarski čip, najmanji, najsnažniji mikročip do sada razvijen.

Većina uređaja za napajanje računarskih čipova danas koristi 10-nanometarsku ili 7-nanometarsku procesnu tehnologiju, a neki proizvođači proizvode 5-nanometarske čipove. Niži brojevi označavaju manje, naprednije procesore. IBM-ov novi čip koristi 2-nanometarsku procesnu tehnologiju, što predstavlja ogroman pomak za komponente koje se koriste za napajanje svega, od potrošačkih pametnih telefona i uređaja do superračunara i transportne opreme.

„Nema mnogo tehnologija ili tehnoloških otkrića koja doprinose širokom spektru proizvoda“, slikovito je opisao ovo dostignuće Dario Gil, direktor IBM Research.

Način da se poboljšaju performanse čipa je povećanje broja tranzistora – osnovnih elemenata koji obrađuju podatke – bez povećanja njegove ukupne veličine. Novi čipovi od 2 nanometra otprilike su veličine nokta i sadrže 50 milijardi tranzistora, svaki približno veličine dva lanca DNK, izjavio je IBM-ov potpredsednik za istraživanje hibridnog oblaka Mukesh Khare.

Više tranzistora, takođe, će omogućiti da se više inovacija u vezi sa veštačkom inteligencijom i šifrovanjem, između ostalog, doda direktno na čipove.

„Kada doživimo da se telefon poboljšava, automobili se poboljšavaju, računari postaju bolji, to je zato što je iza kulisa tranzistor postao bolji i što imamo više tranzistora na raspolaganju u našim čipovima“, rekao je Gil.

Očekuje se da će novi čip postići 45% veće performanse – i oko 75% nižu potrošnju energije – od najnaprednijih 7-nanometarskih čipova danas. Sa čipovima od 2-nanometra, baterije mobilnih telefona mogle bi da traju četiri puta duže, prenosni računari bi mogli da postanu znatno brži, a otisci ugljenika u data centrima mogu da se smanje, jer se oslanjaju na energetski efikasnije čipove. Očekuje se da će 2-nanometarski čipovi početi da se proizvode krajem 2024. ili 2025. godine, što neće biti dovoljno brzo da umanji trenutnu globalnu nestašicu čipova.

IBM obično nije prva kompanija koja vam padne na pamet kad razmišlja o poluprovodnicima. Za razliku od Intela (INTC) ili Samsunga (SSNLF), računarski gigant ne radi veliku proizvodnju čipova. Umesto toga, IBM će licencirati svoju 2-nanometarsku procesorsku tehnologiju i ona će biti usmerena ka proizvođačima čipova. IBM-ovo istraživanje novog čipa takođe će mu pomoći da razvije vlastite buduće tehnološke proizvode, koji će koristiti 2-nanometarske čipove.

Najava dolazi kada administracija Džoa Bajdena razmatra ulaganje 50 milijardi dolara za rast domaćeg istraživanja čipova, razvoja i proizvodnje, nakon godina opadanja uloge Sjedinjenih Država u globalnoj industriji poluprovodnika.

„Nameravamo da osiguramo vodeće mesto u poluprovodničkoj tehnologiji u zemlji“, rekao je Gil zaključujući da je „najavu čipa od 2-nanometra dokaz da IBM ima tu sposobnost vođstva u zemlji. Ali, ljudi ne miruju. Moramo da napredujemo.“

Izvor: CNN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti