IEA: Bez globalnog rasta OIE, rast emisija prošle godine bio bi skoro tri puta veći

Međunarodna agencija za energetiku je upozorila da emisije ostaju na neodrživoj putanji rasta i pozvala na snažniju akciju za prelazak sa fosilnih goriva. Najveće povećanje emisija u 2022. godini došlo je iz sektora proizvodnje električne i toplotne energije, gde su emisije porasle za 1,8%.

Globalne emisije ugljen-dioksida povezane sa sektorom energetike porasle su manje nego što se očekivalo 2022. godine zahvaljujući značajnom porastu čistih izvora energije čiji su izvori sunce, vetar kao korišćenje vozila I uređaja koji ne emitiju CO2 poput električnih vozila i toplotnih pumpi, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Globalne emisije koje emituje energetski sektor porasle su za manje od 1% prošle godine na novi maksimum od preko 36,8 milijardi tona, pošto su obnovljivi izvori energije pomogli da se ograniče uticaji globalnog porasta potrošnje uglja i nafte, prema analizi IEA. Poređenja radi, globalne emisije koje emituje energetski sektor porasle su za 6% u 2021, piše CNBC.

Uprkos pozitivnim rezultatima, emisije i dalje ostaju na neodrživoj putanji rasta

Analiza agencije dolazi usred velikog poremećaja na globalnim energetskim tržištima usled rata u Ukrajini koji traje više od godinu dana.

„Uticaji energetske krize nisu doveli do velikog povećanja globalnih emisija od čega se u početku strahovalo. To je zahvaljujući izuzetnom rastu obnovljivih izvora energije, električnih vozila, toplotnih pumpi i energetski efikasnih tehnologija“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol u saopštenju za javnost

Bez globalnog rasta OIE, rast emisija prošle godine bio bi skoro tri puta veći, saopštila je IEA. Ipak, agencija je upozorila da emisije ostaju na neodrživoj putanji rasta i pozvala na snažniju akciju za prelazak sa fosilnih goriva.

„Međunarodne i nacionalne kompanije za fosilna goriva ostvaruju rekordne prihode i moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti, u skladu sa svojim javnim obećanjima da će ispuniti klimatske ciljeve. Ključno je da preispitaju svoje strategije kako bi bili sigurni da su usklađeni sa značajnim smanjenjem emisija “, rekao je Birol.

Emisije usled eksploatacije prirodnog gasa pale su za 1,6 odsto prošle godine pošto je ionako ograničeno snabdevanje gasom pogoršano trenutnim ratom u Ukrajini  i rasprostranjenim prekidima u trgovini, navodi se u saopštenju. Ali povećanje emisija sagorevanjem uglja od 1,6 odsto potpuno je neutralisalo smanjenje emisija eksploatacijom prirodnog gasa.

Pored toga, emisije koje dolaze u atmosferu esploatacijom nafte porasle su za 2,5%, pri čemu je otprilike polovina tog povećanja došla iz sektora vazduhoplovstva, jer je vazdušni saobraćaj nastavio da se oporavlja od pandemije, navodi se u izveštaju. S druge strane, električna vozila su nastavila da dobijaju zamah prošle godine, sa više od 10 miliona prodatih automobila, što je premašilo 14% globalne prodaje automobila.

Kina stagnira, emisije rastu u USA dok u EU padaju

Najveće povećanje emisija u 2022. godini došlo je iz sektora proizvodnje električne i toplotne energije, gde su emisije porasle za 1,8%. Ekstremni vremenski događaji, uključujući suše i toplotne talase, zajedno sa neuobičajeno velikim brojem nuklearnih elektrana van mreže, bili su među faktorima koji su doprineli prošlogodišnjem porastu emisija, saopštila je IEA.

U Sjedinjenim Državama emisije su porasle za 0,8% pošto su zgrade povećale potrošnju električne energije ne bi li izdržale ekstremne temperature, dok su u Evropskoj uniji emisije bile 2,5% niže.

Kineske emisije bile su uglavnom stanirale prošle godine jer su stroge mere protiv Covid-19 i opadanje građevinskih aktivnosti izazvali pad industrijske i transportne aktivnosti.

Prošle godine, IEA je saopštila da je globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu izazvala neviđeni zamah za obnovljive izvore energije i predviđa da će obnovljivi izvori postati najveći svetski izvor proizvodnje električne energije do 2025.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti