IEA se sastaje sa čelnicima vlada širom Evrope zbog energetske krize

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) se sastaje sa liderima širom Evrope radi rešavanja energetske krize. Smanjenje snabdevanja OPEK+ povećava rizike na tržištu nafte. Smanjenje ruskih isporuka Evropi pojačava globalnu konkurenciju za isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG). Evropske cene prirodnog gasa i azijske spot cene LNG-a su skočile na rekordno visok nivo u trećem kvartalu 2022. Proširuje se mogućnost pristupa energiji na Afričkom rogu.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Fatih Birol nedavno se sastao sa evropskim liderima da razgovara o odgovorima na globalnu energetsku krizu i kritičnom značaju solidarnosti EU u izazovima sa kojima će se Evropa verovatno suočiti tokom predstojeće zime. Sastaje se sa premijerom Češke, Petrom Fialom, finskom premijerkom Sanu Marinom i slovačkim premijerom Eduardom Hegerom.

Zategnuta tržišta prirodnog gasa znače da su teške zime pred nama

Trenutna zategnutost na tržištima prirodnog gasa širom sveta će se nastaviti i u 2023. godini, jer oštro smanjenje ruskih isporuka Evropi pojačava globalnu konkurenciju za isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG), prema najnovijem kvartalnom Izveštaju o tržištu gasa koji je napravila IEA.

Rusija je uglavnom prekinula isporuke gasa Evropi u znak odmazde zbog sankcija koje su joj uvedene nakon napada na Ukrajinu. Ovo je produbilo tržišne tenzije i neizvesnost uoči predstojeće zime na severnoj hemisferi – ne samo za Evropu, već́ i za sva tržišta koja se oslanjaju na isti izvor snabdevanja tečnim prirodnim gasom (LNG).

Skladišta gasa u Evropskoj uniji su sada u proseku popunjena preko 90%, što pruža izvesnu sigurnost za predstojeću zimu. Međutim za Evropu i dalje postoje rizici u slučaju novih poremećaja u snabdevanju ili velikih hladnoća. Gledajući dalje u budućnost, odsustvo snabdevanja iz Rusije i očekivano povećanje kineske potražnje LNG-a će otežati punjenje skladišta u EU kada se grejna sezona završi.

U svetlu ovih izazova, IEA je 3. oktobra održala poseban sastanak sa vladama članicama kako bi razgovarali o tome kako poboljšati solidarnost i koordinaciju, kako bi se bolje nosili sa globalnim izazovima koje stvaraju zategnuta tržišta prirodnog gasa.

Evropske cene prirodnog gasa i azijske spot cene LNG-a su skočile na rekordno visok nivo u trećem kvartalu 2022. Ovo je smanjilo potražnju za gasom i podstaklo prelazak na druga goriva kao što su ugalj i nafta za proizvodnju električne energije. U nekim privredama u nastajanju i razvoju, ograničena ponuda i visoke cene izazvale su nestašice i nestanke struje.

Plan OPEK+ za smanjenje proizvodnje nafte povećava globalne ekonomske i energetske rizike

Plan bloka OPEK+ da oštro smanji isporuke nafte na globalnom tržištu je poremetio putanju rasta snabdevanja naftom do kraja ove i sledeće godine. Kao rezultat imamo više cene koje pogoršavaju nestabilnost tržišta i povećavaju zabrinutost za energetsku bezbednost. Uz nemilosrdne inflatorne pritiske i povećane kamatne stope koje uzimaju danak, više cene nafte mogu se pokazati kao prekretnica za globalnu ekonomiju, koja je već́ na ivici recesije.

Snažniji ekonomski vetrovi doveli su do značajnog smanjenja prognoze rasta svetske potražnje za naftom. Revizije su potkrepljene daljim smanjenjem očekivanja globalnog rasta BDP-a od strane glavnih institucija, sa recesijom koja se sada očekuje u nekoliko evropskih zemalja i povećanim rizicima za ekonomije u usponu i ekonomije u razvoju.

Masivnim smanjenjem snabdevanja naftom, OPEK+ povećava rizike za energetsku bezbednost širom sveta. Uzimajući u obzir čak i niža očekivanja potražnje, to će do kraja ove godine i do prve polovine 2023. godine naglo smanjiti preko potrebno povećanje zaliha nafte.

Izrazita potreba za evropskom solidarnošću ove zime

Na sastanku izvršnog direktora IEA i češkog premijera Petra Fijale su u fokusu bila tržišta prirodnog gasa. Fatih Birol se zatim obratio na sastanku ministara energetike EU prošle nedelje u Pragu, gde je istakao kritičnu važnost snažne solidarnosti među evropskim zemljama ove zime.

Češka trenutno predsedava EU, a dr Birol je pohvalio premijera Fijalu na naporima njegove vlade da se izbori sa trenutnom energetskom krizom i ujedini evropske zemlje u svom odgovoru na nju.

U svom glavnom obraćanju ministrima energetike EU, dr Birol je istakao potrebu da evropske zemlje pokažu istinsku međusobnu solidarnost ukoliko dođe do problema sa snabdevanjem gasom ove zime. Ako se EU suoči sa takvim testom svoje solidarnosti, to bi imalo ozbiljne implikacije koje prevazilaze energetski sektor, upozorio je on. Dr Birol je takođe pozvao ministre da sada počnu da se pripremaju za sledeću zimu, jer analiza IEA pokazuje da će verovatno biti još teža nego ova. Istakao je poteškoće energetski intenzivnih industrija u EU, koje se suočavaju sa neodrživim troškovima energije i kojima bi mogla ozbiljno da bude narušena međunarodna konkurentnost.

Evropska nagrada prepoznala odgovor IEA na energetsku krizu

Izvršnom direktoru IEA je uručena prestižna evropska nagrada GLOBSEC za njegov i rad Agencije na podršci Evropi ove godine tokom globalne energetske krize koju je izazvao napad Rusije na Ukrajinu.

Slovački premijer Eduard Heger uručio je nagradu dr Birolu na GLOBSEC-ovom samitu u Tatri u Slovačkoj u prisustvu ministara zemalja Centralne i Istočne Evrope i komesara EU Kadrija Simsona. Evropsku nagradu svake godine dodeljuje GLOBSEC, globalni tink tenk sa sedištem u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, u čast nepokolebljive posvećenosti jačanju Evrope i promovisanju rasta i napretka. GLOBSEC je rekao da je dr Birol izabran ove godine jer je od početka ruskog napada IEA pod njegovim vođstvom bila ključni igrač u naporima da se ublaži svetska „prva istinski globalna energetska kriza“.

Proširenje pristupa energiji za rastuću populaciju Velikog Afričkog roga

Veliki Afrički rog je dom nekih od najbrže rastućih ekonomija na svetu. Njihov napredak je pred rizikom da će biti potkopan ako energetska infrastruktura ne može da drži korak sa rastom stanovništva.

Potrošnja energije u regionu je rasla za 3% godišnje tokom poslednje decenije. Region uključuje Džibuti, Eritreju, Etiopiju, Keniju, Somaliju, Južni Sudan, Sudan i Ugandu. Polovina stanovništva i dalje nema pristup električnoj energiji, a samo jedan u šest ljudi koristi moderna goriva za kuvanje, navodi se u novom izveštaju o tranziciji čiste energije na Velikom Afričkom rogu.

Proizvodnja dovoljno električne energije za napajanje njihovih rastućih ekonomija i za obezbeđivanje čiste i pristupačne energije svima najbolje se može postići snažnijim naporima ka energetskoj efikasnosti i bržoj primeni obnovljivih izvora.

Zamenica izvršnog direktora IEA, Meri Bers Vorlik predstavila je ključne nalaze izveštaja na konferenciji u Kampali, Uganda. Na konferenciji je učestvovao niz vodećih afričkih ličnosti, uključujući državnog ministra za energetiku Ugande Okasaija Opolota, kao i potpredsednicu Holandije za Međunarodna saradnja Kiti Van Der Heijden. Članovi osoblja IEA održali su sastanke sa nizom partnera širom regiona.

Već́ 85% električne energije na Velikom Afričkom rogu dolazi iz obnovljivih izvora, uglavnom velikih hidroelektrana, ali postoji ogroman nedovoljno iskorišćen potencijal za solarnu, vetro i geotermalnu energiju. U regionu se već primenjuju mnoga inovativna rešenja za dovođenje struje na nedovoljno snabdevene lokacije. U Keniji i Etiopiji je zajedno prodato 30% solarnih kućnih sistema i solarnih uređaja širom sveta u 2021. Godini. Zajedno sa Ugandom su takođe lideri u proširenju mini mreže.

Izvršni direktor IEA se obraća finskom premijeru i kabinetu o ključnim energetskim pitanjima

Izvršni direktor je takođe otputovao u Helsinki ranije ovog meseca na poziv finske premijerke Sane Marin da se obrati Ekonomskom savetu zemlje po pitanju globalne energetske krize i kako ona može postati prekretnica ka čistijoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti.

Savet predvodi premijerka Marin, ostali članovi su svi ministri u vladi zemlje, kao i lideri drugih ključnih institucija poput Banke Finske. U razgovorima sa njima, dr Birol je istakao energetske izazove predstojećih evropskih zima, pohvalivši Napore Finske da smanji oslanjanje na ruske isporuke energije i ojača energetsku bezbednost. Takođe je istakao ambicioznu energetsku i klimatsku strategiju zemlje i vodeću ulogu koju Finska preuzima u promovisanju najnovijih dostignuća u nuklearnoj energiji, skladištenju baterija i biogorivu.

Dr Birol je održao i bilateralne sastanke sa premijerom Šarinom i ministrom privrede Mikom Lintilom. Sastao se i sa oko 20 izvršnih direktora najvećih kompanija u Privrednoj komori Finske, gde je diskusija bila usredsređena na to šta kompanije mogu da urade da se izbore sa trenutnom energetskom krizom i dostupnim tehnološkim opcijama, kao i o efektima različitih mera podrške, koje donose različite vlade.

Izvor: IEA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti