signal daljeg poskupljenja nafte

IEA: Vakcinacija protiv korone povećala potražnju za naftom

Globalno uvođenje vakcina protiv COVID-19 donosi novu prognozu za tržište nafte, prema kojoj će se i ponuda i potražnja vratiti u režim rasta nakon prošlogodišnjeg kolapsa. IEA očekuje da će svetska potražnja za naftom ove godine porasti za 5,5 miliona b/d nakon smanjenja od 8,8 miliona b/d. Oporavak se vidi i po cenama - Brent je 12. januara koštao 57 dolara po barelu, nivo koji nije zabeležen od februara 2020.

Vakcinacija protiv COVID-19, koja je otpočela na celoj planeti, donosi novu prognozu za tržište nafte, prema kojoj će se ponuda i potražnja vratiti u režim rasta nakon kolapsa iz 2020. godine, navedeno je u izveštaju IEA (Međunarodne agencije za energetiku) iz januara 2021. godine.

Rast cena nafte se ubrzava. Brent je porastao na 57 dolara po barelu, a VTI na 53 dolara po barelu, što je odraz povećanja potražnje nastalog zbog zahlađenja u Evropi i Aziji i smanjenja ponude OPEK +.

Ipak, kako su nedavno ponovo uvođena ograničenja usled novog talasa pandemije, IEA je izmenila svoju globalnu prognozu potražnje za 600 000 b/d (barela na dan) za prvi kvartal 2021. i za 300 000 b/d za 2021. u celini.

Očekuje se da će svetska potražnja za naftom ove godine porasti za 5,5 miliona b/d nakon smanjenja od 8,8 miliona b/d u 2020. godini. Ovaj oporavak je uglavnom posledica paketa novčane pomoći kao jednog od koraka za rešavanje posledica pandemije.

Predviđajući slabiju potražnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte i zemlje koje nisu članice OPEK-a (OPEK +) odlučile su u januaru da odlože ublažavanje smanjenja, a Saudijska Arabija iznenadila je sa dodatnih 1 milion b/d smanjenja ponude u februaru i martu.

„Čini se da će proaktivnija ograničenja proizvodnje grupe ubrzati smanjenje globalnog viška zaliha koje je počelo tokom trećeg kvartala 2020. godine. Pod pretpostavkom da OPEK + postigne 100% usaglašenosti sa najnovijim sporazumom, globalne zalihe nafte bi mogle da padnu za 1,1 milion b/d, odnosno 100 miliona bbl, u prvom kvartalu 2021. godine, sa potencijalom za nagli pad tokom druge polovine godine, kako bude jačala potražnja “, rekli su iz IEA.

Veća potražnja 2021. omogućiće da ponuda počne da raste. Očekuje se da će se svetska ponuda nafte 2021. godine povećati za 1,2 miliona b/d, posle rekordnog pada od 6,6 miliona b/d prošle godine.

„Verovatno će biti potrebno mnogo više nafte, kada se uzme u obzir naša prognoza da će doći do značajnog povećanja potražnje u drugoj polovini godine. Pretpostavljamo da će tokom druge polovine 2021. godine OPEK + i dalje smanjivati svoju ponudu na tržištu za 5,8 miliona b/d, prema sporazumu grupe iz aprila 2020. godine. Međutim, OPEK + je zauzeo fleksibilniji pristup upravljanju tržištem i sastajaće se mesečno radi donošenja odluka o nivoima proizvodnje “, rekli su iz IEA.

Više cene sirove nafte takođe bi mogle da budu podsticaj za povećanje proizvodnje u američkoj industriji škriljaca, koja je prošle godine zabeležila najveći pad proizvodnje.

Očekuje se da će se proizvodnja američke sirove nafte smanjiti za 200.000 b/d u poređenju sa prosečnim padom od skoro 1 milion b/d tokom 2020. godine. „Ako se budu pridržavali tih planova, OPEK+ će, možda, početi da vraća tržišni udeo koji je stalno gubio zbog SAD-a i ostalih počev od 2016. godine“, primetila je IEA.

Očekuje se da će se globalna rafinerijska proizvodnja oporaviti za 4,5 miliona b/d 2021. godine, nakon pada od 7,2 miliona b/d 2020. godine. Tranzit je porastao za 2,6 miliona b/d u novembru, što je najvece mesečno povećanje u poslednjih 7 godina. Hladni udar u Evropi i Aziji podstakao je potrošnju dizela i kerozina, ali su visoke cene sirove nafte snizile su proizvodnju mazuta, što je imalo ukupan negativan uticaj na rafinerijske marže.

Globalne zalihe nafte opale su za 2,58 miliona b/d u četvrtom kvartalu 2020. godine, nakon što su preliminarni podaci pokazali poveći pad tokom godine. U novembru su zalihe OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) pale četvrti mesec zaredom. Mesečni pad od 23,6 miliona barela (790.000 barela dnevno) ostavio je zalihe na 3,108 miliona barela, što je 166,7 miliona barela iznad njihovog petogodišnjeg proseka.

Naftni oporavak se ubrzava, a Brent je 12. januara dostigao 57 američkih dolara po barelu, nivo koji se nije zabeležio od februara 2020. Uprkos porastu slučajeva COVID-19, cene sirove nafte dobro su podržane finansijskim, ekonomskim i tržišnim uslovima.

Izvor: Oil&Gas Jurnal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.