IGB gasovod između Grčke i Bugarske krenuće 1. januara 2021.

Azerbejdžanski gas će ući Bugarsku iz Grčke 1. januara gasovodom IGB. Završen je i Balkanski tok. Bugarska je obezbedila punu diverzifikaciju energetskih dobavljača, istakao je bugarski premijer Bojko Borisov, koji je sa ministrom energetike Temenuškom Petkovom obišao gradilište gasne interkonekcije između Bugarske i Grčke.

Od 1. januara iduće godine Bugarska će dobijati gas iz Azerbejdžana i naša zemlja će postići punu diverzifikaciju energetskih dobavljača, istakao je bugarski premijer Bojko Borisov, koji je zajedno sa ministrom energetike Temenuškom Petkovom u ponedeljak obišao izgradnju gasne interkonekcije između Bugarske i Grčke – IGB gasovod, prenose bugarski mediji.

„Azerbejdžanski gas će od 1. januara ući u Bugarsku. San o punoj diverzifikaciji snabdevanja će nam se ostvariti. Gore je završen Balkanski tok. Ovde je veoma važno to učiniti brzo. Radi se punom snagom”, rekao je Borisov.

Napominjući da je Bugarska ubrzala plaćanja Borisov je rekao da se ne odlaže ni dan za „završetak ovog izuzetno važnog geostrateškog projekta iz Aleksandropolisa. Znate da tamo (u LNG terminal) imamo 20% akcija, kako bi odavde na sever mogao da teče drugačiji gas od struje. 100% diverzifikacija”.

IGB gasovod će biti povezan sa grčkim nacionalnim prenosnim sistemom gasa i Transjadranskim gasovodom (TAP) na području grada Komotini (Grčka) i sa bugarskim nacionalnim prenosnim sistemom gasa na području grada Stare Zagore. Izgradnja gasne interkonekcije Grčka-Bugarska počela je 22. maja 2019. u prisustvu premijera dve zemlje.

Bugarski mediji podsećaju da je ovaj gasovod jedan od sedam prioritetnih projekata za sigurnost i konkurentnost na energetskom tržištu Evropske unije. Takođe je izuzetno važno sa stanovišta obezbeđivanja diverzifikacije izvora i snabdevanja gasom za Bugarsku i region jugoistočne Evrope. „Interkonekcija će dovesti do stvarne diverzifikacije izvora prirodnog gasa. Preko nje ćemo dobiti azerbejdžanski prirodni gas iz Transjadranskog cevovoda, pored toga, Bugarska će preko interkonektora moći da dobija isporuke preko terminala Aleksandrupolis za tečni prirodni gas iz SAD, Katara, Alžira, Izraela, Egipta i drugih izvora”, naveo je Borisov.

Gasovod IGB biće dug 182 km, od čega je 150 km na bugarskoj teritoriji. Počinje od Komotinija u Grčkoj i povezuje se sa bugarskim sistemom za prenos gasa kod Stare Zagore. Njegov tehnički kapacitet je od tri do pet milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ukupna vrednost projekta je 220 miliona evra.

Vlasnik kompanije Avak, koja sprovodi projekat, rekao je Borisovu da je već postavljeno 24 km cevi, da su radovi ubrzani i da se nada da će do kraja godine ovi kilometri udvostručiti.

Do sada je na bugarskoj teritoriji za ovaj projekat isporučeno 159 kilometara linearnih cevi. Zavareno je blizu 72 kilometra, a ukupno položene i zatrpane cevi su na trasi dugoj 11 km. Na gradnji interkonektora radi ukupno 440 ljudi.

„U projektu skoro 1,6 kilometara cevi prolaze ispod brana Studen Kladenets i ispod reke Marice“, objasnio je Borisov ističući: „Ono što se od nas tražilo – bankarska garancija, brže plaćanje – sve je urađeno. Potpisan je sporazum. EK je dala saglasnost, kao i Evropska investiciona banka. Svi smo dobili saglasnost za ovo".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.