Ilon Mask ulazi u proizvodnju nikla u Novoj Kaledoniji

Vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, udružuje se sa rudnikom nikla u Novoj Kaledoniji da bi obezbedio dovoljno ovog metala za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Rudnik Goro na jugu ovog ostrva ima potencijal da bude jedan od najvećih svetskih proizvođača nikla, a jučerašnjim sporazumom predviđeno je da u konzorcijumu vlasnika budu i rudari, a ekološki cilj je da rudarski kompleks bude ugljenično neutralan do 2040.

Ilon Mask (Elon Musk), vlasnik kompanije Tesla odlučio da postane tehnički partner u rudniku nikla – koji je neophodan za proizvodnju litijum-jonskih baterija, koje napajaju električne automobile. Auto-kompanija Ilona Maska će kupovati nikl iz rudnika Goro na malom pacifičkom ostrvu Nova Kaledonija, kako bi osigurala svoje dugoročno snabdevanje.

Ovaj potez dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog budućih zaliha nikla.

Nova Kaledonija je četvrti najveći svetski proizvođač nikla, koji je u poslednjih godinu dana zabeležio rast od 26%.

„Nikl je naša najveća briga za skaliranje proizvodnje litijum-jonskih baterija“, rekao je Mask na Tviteru prošlog meseca.

Nova Kaledonija je francuska prekomorska teritorija, mada je u više navrata tražila svoju nezavisnost.

Šta je rudnik Goro?

Ogromne rezerve nikla u Novoj Kaledoniji presudne su za lokalnu ekonomiju, a rudnik Goro na jugu ostrva ima potencijal da bude jedan od najvećih svetskih proizvođača nikla. U decembru su njegovi vlasnici, brazilski rudarski gigant Vale i francuska država, pokušali da ga prodaju švajcarskoj megalomanskoj kompaniji Trafigura. Stanovnici su bili toliko ljuti zbog gubitka lokalnog vlasništva i kontrole da je to izazvalo krah vlade Nove Kaledonije i dovelo do štrajka radnika.

Novim sporazumom, koji su juče (4. marta) postigle grupe za nezavisnost, lojalne stranke i autohtoni Kanaci (domoroci), precizirano je da rudnik bude prodati konzorcijumu koji sada uključuje zaposlene, kao i tri regionalne provincije. Trafigura će držati samo 19%. Prema ugovoru, Tesla će biti uključen u „tehničko i industrijsko partnerstvo“, kako bi pomogao u standardima proizvoda i održivosti, uz uzimanje nikla za proizvodnju baterija. Igraće ulogu tehničkog savetnika u dizajniranju i poboljšanju proizvodnog procesa.

Iz kompanije Vale poručuju da će sporazum "omogućiti da se operacije nastave održivim putem za budućnost, očuvanjem radnih mesta i isporučivanjem ekonomske vrednosti zemlji".

Veća kontrola

Iako Tesla neće imati udeo u kapitalu, njegovo partnerstvo u rudniku daje mu veću kontrolu nad lancem snabdevanja električnim baterijama dok ubrzava proizvodnju. Nikl se uglavnom kopa u Rusiji, Kanadi, Novoj Kaledoniji i Indoneziji i prvenstveno se koristi za proizvodnju nerđajućeg čelika. Ali, rast električnih vozila dodao je novi izvor potražnje za metalom.

Vađenje nikla, posebno upotreba energije uglja, negativno utiče na životnu sredinu i zdravlje, zbog čega je eksploatacija nikla često kritikovana. Sporazumom od četvrtka predviđeno je jačanje ekoloških standarda i postavljen je cilj da rudarski kompleks bude ugljenično neutralan do 2040. godine.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.