INA planira nove bušotine u severnom Jadranu

INA će u septembru krenuti u novu kampanju bušenja u Severnom Jadranu. Kompanija planira da uloži dve milijarde kuna, u cilju povećanja domaće proizvodnje. Prve količine gasa iz novih bušotina očekuju se 2024. godine.

INA u septembru kreće s kampanjom bušenja Sjeverni Jadran – investicijom vrednom do dve milijarde kuna. Očekuje se da će se, na taj način, učešće domaće proizvodnje prirodnog gasa u hrvatskoj potrošnji podići s 30 na 40 odsto. Prema rečima Nikole Mišetića, operativnog direktora za Istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa i nafte, prve količine s novih platformi poteći će za dve godine.

To se sve odnosi isključivo na proizvodnju s postojećih gasnih polja. O istraživanju i razvoju novih polja ne može biti reči sve dok država ne otvori tender za nove koncesije, a to je političkom odlukom godinama bilo na ledu.

Deset novih bušotina i 8 novih patformi

Ovaj projekt obuhvata 10 novih bušotina i 8 novih patformi, uključujući i zamenu za platformu Ivana D, koja je izgubljena usled nevremena. Izgradnja njene „naslednice“ bi trebalo da košta od 36 miliona dolara. Nešto će se ipak uštedeti na sanaciji morskog dna, jer ostaci potonule platforme verovatno neće biti vađeni, nego će biti ostavljeni na lokaciji gde je pala.

Institut Ruđer Bošković je izradio analizu prema kojoj bi Ivana D poslužila kao veštački greben, i očekuje se pozitivan odgovor nadležnih ministarstava. Doduše, time će se uštedeti svega oko 25 odsto troškova sanacije, jer najveći će deo otići na betoniranje tla.

Planovi i za kontinentalne bušotine

Kako tvrdi Mišetić, to što se dogodilo Ivani D ne može se dogoditi drugim platformama INE, jer je ona jedina bila takve konstrukcije. I druge, od njih ukupno 17, su, uglavnom, monopodi, ali u uronjenom delu imaju nekoliko puta šire trokrako postolje, pa su zbog toga mnogo stabilnije i manje izložene naprezanju i zamoru materijala.

INA namerava da, u određenoj meri, poveća i proizvodnju nafte na kontinentalnim bušotinama, ali, uglavnom, primenom modernih tehnologija kojima bi se povećala iskorišćenost postojećih bušotina. U Panonskom basenu već postoji preko 4.000 bušotina i nerealno je očekivati da će biti nekih velikih iznenađenja u smislu otkrivanja velikih novih polja. U ovom  trenutku izazov predstavlja – pre svega, održanje proizvodnje na postojećem nivou.

Izvor: N1.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.