Ina poslovala sa gubitkom većim od milijardu kuna

Za raziliku od prvih devet meseci prošle godine, kada je ostvarila dobit od 681 miliona kuna, Ina je u istom period ove godine uknjižila gubitak od 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izveštaja kompanije.

Saopštavajući rezultate poslovanja u prvih devet meseci ove godine iz uprave Ine komentarišu da je tekuća godina jedna od najizazovnijih za celu naftnu i gasnu industriju, pa tako i za Inu, navedeno je u saopštenju hrvatske kompanije.

Gubitak Ine za prvih devet ovogodišnjih meseci iznosi 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izveštaja objavljeni juče. U istom period prošle godine Ina grupa ostvarila je dobit od 681 milijuna kuna.

Konsolidovani račun dobiti i gubitka pokazuje da su Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet meseci pali za 32 odsto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne delatnosti za 33 odsto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isti period 2019. godine.

Gubitak iz osnovne delatnosti je istovremeno iznosio 1,19 milijardi kuna, u odnosu na 942 miliona kuna dobiti iz prvih devet meseci prošle godine.

„Tijekom ljetnih mjeseci Hrvatska je ipak imala nešto bolju turističku sezonu od očekivane, ali njen uticaj i sezonsko povećanje prometa nisu mogli nadoknaditi opštu lošu situaciju. Poslovanje Ine u 2020. godini zahtevalo je nekoliko operativnih prilagođavanja”, izjavio je Sándora Fasimona, predsednik Uprave Ine, naglašavajući da su, kako bi osigurali održivo poslovanje odložili nekritična ulaganja, a da su im u fokusu bile mnoge interne mere optimizacije.

Zahvaljujući tome, kako je istakao „strateški projekti kojima je INA posvećena, poput projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao dijela INA R&M Novi smjer programa, nisu ugroženi”.

Ina je u prvih devet meseci u maloprodaji prodala 16 odsto manje goriva nego u istom period 2019. godine, ali u trećem tromesečju sledi „zdrav rast”, s gotovo 300 kilotona prodanog goriva.

Na kraju trećeg tromesečja Inin neto dug smanjen je za 18 odsto u odnosu na isti period lane, na 2,5 milijarde kuna.

„Godina poput 2020. teško se može ponoviti. Situaciju u jesenjim i zimskim mesecima takođe je teško predvideti, a potpuni ekonomski oporavak i dalje nije blizu. Ipak, Ina će ući u 2021. godinu kao kompanija pripremljena na ovu neviđenu krizu i sa snažnim strateškim projektima čija je realizacija u toku, kako bi osigurala potencijal za budući rast”, rekao je Fasimon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti